Bečić: Crna Gora prepoznata kao faktor stabilnosti i mira i bastion suživota, međuvjerskog i međuetničkog sklada

„Naša država u 21. vijeku konačno dokazuje da ima izgrađen demokratski kapacitet, da smo sposobni za mirnu tranziciju vlasti, da baštinimo vrijednosti demokratije i da uistinu živimo građanski koncept – jer je on jedini na koji pristajemo“, naveo je Bečić

5571 pregleda 16 komentar(a)
Sa plenarnog zasijedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, Foto: Skupština Crne Gore
Sa plenarnog zasijedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je na Zapadnom Balkanu i šire prepoznata kao faktor stabilnosti i mira i bastion suživota, međuvjerskog i međuetničkog sklada, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Skupština Crne Gore danas je bila domaćin plenarnog zasijedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, koji je okupio parlamentarce iz 41 države svijeta.

Bečić je istakao da su multietničnost, multikonfesionalnost i suživot svih vjera i nacija u samom crnogorskom biću.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on se osvrnuo na doprinos države u izgradnji vrijednosti tolerancije i mira, navodeći da je Crna Gora prepoznata u po mnogo čemu specifičnom regionu, ali i šire, kao faktor stabilnosti i mira i bastion suživota, međuvjerskog i međuetničkog sklada.

„Naša država u 21. vijeku konačno dokazuje da ima izgrađen demokratski kapacitet, da smo sposobni za mirnu tranziciju vlasti, da baštinimo vrijednosti demokratije i da uistinu živimo građanski koncept – jer je on jedini na koji pristajemo“, naveo je Bečić.

Bečić
Bečićfoto: Skupština Crne Gore

Ocjenjujući da je današnje zasijedanje Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir istorijski trenutak za Crnu Goru, on je kazao da je ovo jedan od najvećih međunarodnih skupova u crnogorskoj istoriji.

Bečić je naglasio da tolerancija predstavlja pravi test civilizacije.

„U današnjem vremenu brojnih i rastućih izazova i prijetnji, u doba kada smo svjedoci postojanja i rasta diskriminacije, ekstremizma, rasizma, nasilja, terorizma i mržnje, opšta je potreba da se širi kultura tolerancije i mira“, poručio je Bečić.

U tom kontekstu, on je naveo da je uvjeren da će parlamentarci koji su uključeni u rad Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, ali i svi drugi, zajedno doprinijeti izgradnji društva miroljubivog suživota i tolerancije.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da uprkos postignutom napretku u raznim oblastima, trenutno stanje stvari na globalnom nivou ipak daje razloga za zabrinutost.

Radulović
Radulovićfoto: Skupština Crne Gore

“Previše je mjesta na svijetu u kojima mir, ljudska prava i slobode, tolerancija i stabilnost ostaju luksuz, jer kultura podjele i trendovi nepovjerenja u različitim djelovima svijeta dobijaju zabrinjavajući zamah“, rekao je Radulović.

Stoga je, kako je poručio, neophodno preduzeti napore da se takve tendencije blagovremeno i efikasno zaustave i preokrenu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je ponosna što je prepoznata kao država koja iskustvom i primjerom nastavlja da daje ohrabrenje i doprinos jačanju tolerancije, mira i povjerenja, ne samo u regionu, već i šire.

Crna Gora je, kako je kazao, njegovala i nastavlja da njeguje multikulturalizam i toleranciju, nastojeći da takav pozitivan impuls prenese na cio region.

„Naša vjekovna tradicija mirnog suživota doprinijela je razumijevanju i očuvanju posebnosti pripadnika različitih nacija, religija i kultura - nasljeđa na koje smo veoma ponosni”, rekao je Radulović.

On je istakao da je Crna Gora, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima, snažno posvećena otvorenoj politici dobrosusjedskih odnosa, tolerancije i regionalne saradnje, ekonomskog rasta i stabilnosti.

Predsjednik Interparlamentarne unije Duarte Pačeko zahvalio je svima koji su posvećeni toleranciji i miru.

“Vjerujem da dijelimo iste vrijednosti, vjerujem u toleranciju, mir i dijalog, kao načine koji služe da mogu riješiti problem između sebe, između zemalja, između naroda. Ako ne vjerujemo u ovo onda je najbolje da ostanemo kući, onda ne treba uopšte da se trudimo da dolazimo“, naveo je Pačeko.

On je istakao da parlamentarci treba da rade na postizanju tolerancije i mira i da je to od ključne važnosti kako bi se eliminisao govor mržnje na više nivoa, između samih parlamentaraca, političkih partija koje predstavljaju, opozicije i vlasti.

“Moramo da razumijemo da je moguće da branimo ono u šta vjerujemo putem poštovanja i tolerancije. Moramo se braniti jedni od drugih. Ovo je ključna ideja Interparlamentarne unije”, kazao je Pačeko.

On je istakao da je situacija sa pandemijom pokazala „koliko smo međuzavisni i koliko je važno da radimo zajedno kako bismo riješili probleme koje imaju ljudi“.

“Samo kroz saradnju između različitih zemalja, između naučnika, između naroda i vlada možemo riješiti ovaj problem i pobijediti u ovom ratu”, rekao je Pačeko.

Predsjednik parlamenta Gvatemale Alan Estuardo Rodrigez istakao je da nije lako promovisati mir i toleranciju u vremenima kada se pandemija kornonavirusa korisiti od mnogih u svijetu kao političko oružje i izgovor da se sije mržnja, stvara polarizacija, preuzme moć i iskoristi situacija za sopstvenu dobit.

Estuardo Rodrigez je istakao da se ne može govoriti o stvarnom miru ukoliko postoje grupe koje nemaju potreban nivo tolerancije, nijesu spremne da zaliječe sve rane stvorene u prošlosti i po svaku cijenu izbjegavaju da uđu u proces trajnog pomirenja.

Prema njegovim riječima, različiti parlamenti svijeta, svako sa svoje strane, treba da nastave uz najveće napore da promovišu mir, toleranciju, harmoniju, među svim porodicama svijeta.

“Nije moguće vršiti bilo kakav razvoj održive ekonomije ukoliko postoji netolerancija i podijeljenost među narodima”, poručio je Estuardo Rodrigez.

Predsjednik Globalnog savjeta za toleranciju i mir Ahmed Mohamed Aldžarvan pozvao je na formiranje parlamentarne grupe prijateljstva i mostova saradnje sa parlamentima svijeta.

„Posvećen sam vašem radu i želim da zamolim da radimo da bi rezultati bili što vidljiviji. Mi ćemo udvostručiti napore da bismo ojačali naš rad kada su u pitanju mladi i žene i podržaćemo njihove napore u širenju svijesti u donošenju zakona koji pozivaju na borbu protiv rasizma, proganjanja, terorizma, religijskog i drugog etničkog ekstremizma i pozivaju na ljubav, mir i suživot“, kazao je on.

Poslanica u parlamentu Kolumbije i predsjednica Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir Margarita Restrepo kazala je da se ta zemlja, pored toga što se suočava sa komplikovanom situacijom koju je izazvala pandemija, suočava sa nejednakošću, konfliktima, ali i brojnim problemima građana.

“Ovi naši internacionalni govori su tu da pomognu da se riješe svi ti problemi, ja vjerujem u integraciju i u multilateralnost, bez toga se ne može napraviti moćna država”, poručila je Restrepo.

Ona je istakla da su toleranicija i mir su veoma važni kao učinkoviti mehanizmi koji će riješiti sve probleme.

Prema njenim riječima, kooperacija između nacija je baza da se napravi svijet u miru i prevaziđu sve razlike demokratskim putem.

Predsjednica Generalne skupštine Globalnog savjeta za toleranciju i mir Hager Ismail Ibrahim Abougbal istakla je da je njihova misija da promovišu vrijednosti tolerancije i mira.

"Na način što će poboljšati standarde života kroz održivi razvoj, obraz i znanje, žene i mlade, medije i komunikacije, ljudska prava i principe", navela je ona.

Bonus video: