"Crna Gora, bez obzira na nedostatke koje prepoznaje unutar EU, ni u jednom trenutku ne sumnja u budućnost u noj"

„Slovačkoj je važno da osjećate našu zainteresovanost za Crnu Goru i Zapadni Balkan i naš interes u tome da postižete ciljeve na integracionom putu“, kazao je Korčok

3126 pregleda 2 komentar(a)
Sa ručka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa ručka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Crna Gora, bez obzira na nedostatke koje danas prepoznaje unutar Evropske unije (EU), ni u jednom trenutku ne sumnja u budućnost u njoj, ocijenjeno je na ručku koji je u čast crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića priredio ministar za vanjske i evropske poslove Slovačke Ivan Korčok.

Iz Kabineta predsjednika kazali su da su u sadržajnom razgovoru razmotrena brojna aktuelna pitanja o bilateralnoj saradnji, regionalnom kontekstu i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Korčok je uz dobrodošlicu Đukanoviću iskazao zadovoljstvo prilikom da nastave nedavni razgovor iz Podgorice.

„Slovačkoj je važno da osjećate našu zainteresovanost za Crnu Goru i Zapadni Balkan i naš interes u tome da postižete ciljeve na integracionom putu“, kazao je Korčok.

Đukanović i Korčok
Đukanović i Korčokfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Đukanović je ukazao na važnost razgovora koje je imao u Bratislavi u godini u kojoj se obilježava 15 godina nezavisnosti Crne Gore i diplomatskih odnosa dvije države.

„Sagovornici su iskazali saglasnost oko bliskih i odličnih odnosa Crne Gore i Slovačke, uz zajedničku ocjenu o potrebi daljeg intenziviranja ekonomske i investicione saradnje kroz organizovanje sastanka Mješovite ekonomske komisije i susret privrednika, kao i promociju Crne Gore kao tradicionalnog turističkog tržišta u Slovačkoj“, navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora u kojem je učestvovao i izvjestilac Evropskog paralmenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik, najviše pažnje posvećeno je unutrašnjo-političkim i regionalnim prilikama u kontekstu daljeg evropskog puta.

Bilčik, Đukanović i Korčok
Bilčik, Đukanović i Korčokfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

„Sa slovačke strane je visoko ocijenjeno da je opredjeljenje Crne Gore ka članstvu u EU nedvosmisleno i da bez obzira na to što Crna Gora prepoznaje nedostatke unutar Unije danas, ni u jednom trenutku ne sumnja u budućnost u njoj“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio za otvorenost i razumijevanje koje su iskazali i Korčok i Bilčik, ističući da je potpuno proširenje EU i NATO najbolji odgovor na izazove Zapadnog Balkana.

Bonus video: