Potpisan Memorandum o saradnji Skupštine Crne Gore sa Međunarodnim parlamentom za toleranciju i mir

Memorandum su potpisali predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Globalnog savjeta za toleranciju i mir (GCTP) Ahmed Mohamed Aldžarvan

7851 pregleda 2 komentar(a)
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Skupština Crne Gore
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Skupština Crne Gore

Memorandum o saradnji Skupštine Crne Gore sa Međunarodnim parlamentom za toleranciju i mir (IPTP) potpisali su predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Globalnog savjeta za toleranciju i mir (GCTP) Ahmed Mohamed Aldžarvan, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

"U Memorandumu se, između ostalog, navodi da strane uspostavljaju trajne odnose u cilju razmjene parlamentarnih pitanja na planu tolerancije i mira, konsultuju se i međusobno pomažu u cilju rasprave na teme od zajedničkog interesa na planu tolerancije i mira, preduzimaju korake da razviju parlamentarnu saradnju u vezi sa različitim arhivama koje predstavljaju zajedničke interese na planu tolerancije i mira, konsultuju se kada je to potrebno, naročito kada organizuju zajedničke i sarađivačke događaje", ističe se u saopštenju.

Iz Skupštine su naveli da je (GCTP), međunarodna organizacija čiji ciljevi obuhvataju: afirmaciju vrijednosti tolerancije i kulture mira; borbu protiv diskriminacije, vjerskog sektaštva, etnocentrizma, kao i sektaške netrpeljivosti među ljudima; i razvoj normi međunarodnog prava u cilju jačanja načela tolerancije kako bi se postigao mir.

"Njegov rad se temelji na demokratskim načelima zasnovanim na međunarodnom zakonodavstvu i konvencijama. Glavna misija mu je da širi kulturu tolerancije i mira, i da se kroz svoje različite komponente, kao što su IPTP i Generalna skupština, bavi mirovnim problemima savremenog svijeta. Takođe, Memorandum o saradnji sa Međunarodnim parlamentom za toleranciju i mir, sa predsjednikom Globalnog savjeta za toleranciju i mir, potpisali su i predstavnici parlamenata Gvatemale, Pakistana, Salvadora, Nigerije, Surinama i Kostarike", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: