Montgomeri: Brod je trebalo da spasi Đukanovića ako Milošević krene, dopuštali smo krijumčarima duvana da operišu iz CG

"Đukanović je najsposobniji, najagilniji političar u regiji. Gledao je iz kog smjera vjetar duva i prilagođavao se tome. Ako pogledate njegov život vidjećete da je započeo kao lojalan komunista, potom bio lojalan Miloševiću, a u određenom trenutku shvatio je da Milošević neće pobijediti pa je promijenio stranu, okrenuo pogled na zapad tražeći podršku. U toj je ulozi bio tokom kampanje bombardovanja SRJ"

100467 pregleda 1127 reakcija 186 komentar(a)
Montgomeri i Đukanović: Sastanak iz 2002. godine, Foto: Arhiva Vijesti
Montgomeri i Đukanović: Sastanak iz 2002. godine, Foto: Arhiva Vijesti

Vilijam Montgomeri, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bugarskoj rekao je da su SAD u hrvatskom gradu Cavtatu imale brod sa ekipom Centralne obavještajne agencije (CIA) čiji je jedini posao bio da spasi tadašnjeg (i sadašnjeg) predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića ako tadašnj predsjednik Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodan Milošević krene na njega.

On je u intervjuu za hrvatski Večernji list rekao i da je bilo teško prikupiti sredstva za finansiranje Đukanovićeve vlade, pa su kako kaže počeli da dopuštaju krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore.

"U Cavtatu smo imali brod sa CIA-inom ekipom čiji je jedini posao bio da spasi Mila Đukanovića ako Slobodan Milošević krene na njega. Bilo je teško prikupiti sredstva za finansiranje njegove vlade pa smo počeli da dopuštamo krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore", rekao je Montgomeri.

Novinar Večernjeg lista je konstatovao da su iz deklasifikovanih američkih pisama vidjeli da je na jednom sastanku 1999. godine, tadašnji predsjednik SAD Bil Klinton rekao tadašnjem njemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu da bi bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman mogao biti optužen pred Haškim tribunalom.

Novinar je rekao i da je Montgomeri kao tadašnji ambasador SAD u Hrvatskoj dobio sličnu poruku i uputstvo da se pripremi i pitao ga na koji način.

"Da. Na način da se pripremimo za moguće nasilne proteste usmjerene na ambasadu. Zatim, da damo procjenu o tome kakva mislimo da bi mogla biti reakcija u Hrvatskoj. Tako da sam napisao pismo Vašingtonu s tezom da će biti reakcija sa vrlo nepredvidivim posljedicama. Ne samo u smislu što bi vlada mogla učiniti nego i što grupe građana mogu učiniti. I napisao sam da ne mogu isključiti mogućnost da bi Tuđmanova Vlada mogla prekinuti diplomatske odnose s nama. Napisao sam da ne znam, ali da je sve to moguće", rekao je Montgomeri.

On je rekao i da je druga poruka koju je dobio kada je na vlasti već bio Ivica Račan (bio je premijer Hrvatske od 27. januara 2000. do 23. decembra 2003. godine), bila da će Haški tribunal optužiti generala Stipetića.

"Trojica su trebala biti na optužnici. Poruka je bila: nisu formalno još odlučili o tim optužnicama, a jedan od razloga zašto su se našli nadomak optužnica je da su po uputstvima Tuđmanove Vlade odbili da razgovaraju sa istražiteljima. Ja sam odmah potražio Račana, a on se tada nalazio na konferenciji svoje stranke na nekom ostrvu, mislim na Braču. Nije to bila Račanova kuća koju sam prije posjetio nego neko drugo mjesto. Mi smo u to vrijeme imali brod usidren u Cavtatu čiji je jedini posao bio da ako Milošević krene protiv Đukanovića, taj brod, zapravo brzi gliser, treba da spasi Đukanovića i preveze ga na sigurno. Američki brod s američkom CIA-inom ekpiom", kazao je Montgomeri za Večernji list.

Novinar je konstatovao da je Montgomeri pomenuo Đukanovića i gliser koji ga je čekao spreman za slučaj da Milošević krene na njega da ga može izvući i spasiti, te ga upitao kakva je po njemu uloga Đukanovića u istoriji raspada Jugoslavije.

"Đukanović je najsposobniji, najagilniji političar u regiji. Gledao je iz kog smjera vjetar duva i prilagođavao se tome. Ako pogledate njegov život vidjećete da je započeo kao lojalan komunista, potom bio lojalan Miloševiću, a u određenom trenutku shvatio je da Milošević neće pobijediti pa je promijenio stranu, okrenuo pogled na zapad tražeći podršku. U toj je ulozi bio tokom kampanje bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Ali onda kad je Milošević otišao, počeli smo posvećivati puno više vremena i pomoći Srbiji, dok je prije to išlo više Crnoj Gori. Uglavnom, mi smo tokom Miloševićevih godina, kad se Đukanović okrenuo i odmakao od Miloševića i kad je bilo vrlo teško obezbijediti finansiranje za njegovu vladu, počeli dopuštati masovnim krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore. Mi kao zapad. Okrenuli smo glavu i odlučili da ne vidimo to krijumčarenje. Među ostalima i Italija", rekao je Montgomeri.

On je kazao i da su svi znali šta se događa, ali su to dopuštali jer je to donosilo novac koji je Đukanoviću trebao protiv Miloševića.

"Ali kad su ratovi završili i kad je Milošević pao, dogodilo se nešto kao u sceni iz "Kazablanke". Italijani su rekli: pa tu se događa krijumčarenje moramo to da istražimo. I tako su započeli veliku istragu koja je uključivala i Đukanovića. On vidi da Italijani idu na njega, da Britanci počinju da gledaju ozbiljnije na organizovani kriminal, i tako dalje. I tada se opet okreće, ovaj put prema Rusima. Šalje svog najbližeg savjetnika za ambasadora u Rusiji sa namjerom da privuče Ruse da dođu i investiraju u Crnu Goru. I oni to čine. Ali poslije on vidi još jedno otvaranje, odmiče se od Rusije i pridružuje se NATO", kazao je bivši američki ambasador.

Milan Roćen, bivši ambasador u Rusiji
Milan Roćen, bivši ambasador u Rusijifoto: Savo Prelević

Novinar Večernjeg lista zatim kaže "I Rusi u tom trenu pokušavaju da izvedu državni udar, što je ozbiljna stvar".

"Da, i on preživi. Konstantno radi ogromne korake u svim smjerovima, i to je nevjerovatno, i zbog toga kažem da je on najagilniji, najuspješniji političar u okruženju", rekao je Montgomeri.

Na pitanje da li je imao ulogu u otkrivanju priče o duvanskoj mafiji i Crnoj Gori u medijima te da neki vjeruju da je pomogao hrvatskom listu Nacional i njegovom bivšem uredniku Ivu Pukaniću, Montgomeri je rekao da je bio dobar prijatelj s Pukanićem.

"Sarađivali smo blisko kada sam bio ambasador u Hrvatskoj. Ali ne nisam imao nikakvu ulogu u tome o čemu me pitate. Kad sam stigao u Beograd, jedan od prvih zadataka bio mi je da odem u Crnu Goru, tada još dio Jugoslavije i da ocijenim različite političke stranke, javit nazad u Vašington kakva su uvjerenja tih političkih stranaka, kakve su šanse za smjenu Đukanovića. Tako da sam se po dva-tri puta sastajao s predstavnicima svih stranaka ondje, uključujući i srpsku. Napravio sam temeljnu analizu i javio da ne vidim nikakvu prihvatljivu alternativu Đukanoviću jer nijedna od tih ostalih stranaka nema snagu njegove stranke. Srpska stranka nema nikakvu predanost zapadnim vrijednostima, zapravo im se protivi jer su za Miloševića. Tako da nemamo drugog izbora, nego držati se Đukanovića. To nije bio stav britanskog ambasadora (Čarls Kroford), koji je smatrao da, zbog čitavog krijumčarenja cigareta i svega toga, Đukanović mora otići. Ali to nije bio moj stav. Tako da nema šanse da bih ja bio dio bilo kakvih napora diskreditovanja Đukanovića", rekao je Montgomeri.

Na pitanje da li ima kakvu teoriju ko je naručio atentat na Pukanića, Montgomeri je odgovorio "Da, imam".

Na pitanje da li je to duvanska mafija, kazao je "Da, apsolutno."

Na pitanje novinara moželi da otkrije neko ime, Montgomeri je kazao da je imao dovoljno ozbiljnih prijetnji.

"Koje su mi prenijele srpske i američke obavještajne službe. Tako da ne bih o imenima. Ali čvrsto vjerujem da je to bilo zbog toga", kazao je Montgomeri.

Bonus video: