Dodik: Đukanović je politički klevetnik i frustrirani političar

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je Đukanović posebno ličan prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), jer je zbog neprimjerenog sukoba sa njom izgubio vlast

17261 pregleda 76 reakcija 78 komentar(a)
Dodik, Foto: BETAPHOTO
Dodik, Foto: BETAPHOTO

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović politički klevetnik i frustrirani političar koji se strancima pokušava predstaviti kao demokrata, mada se u sopstvenoj državi posljednjih godina promovisao kao političar koji osporava osnovna ljudska prava, poput prava na slobodu vjeroispovijesti.

Komentarišući Đukanovićeve izjave u Bratislavi, na konferenciji o Zapadnom Balkanu, među kojima je i ona da Srbija nikad nije prihvatila crnogorsku nezavisnost, Dodik je odgovorio da je to "klasični primjer političkog klevetništva jednog frustiranog političara koji mijenja teze, jer je opšte poznato da Srbija ima diplomatske odnose sa Crnom Gorom".

"Potpuno je legitimno i da Srbija, kao ozbiljna država, čuva interese svih Srba u regionu i taj potez srpske države i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je za svaku pohvalu, ne ugrožava nikoga", kazao je on za novinsku agenciju Srna.

Prema Dodikovim riječima, ne čudi to što posvećenost Srbije prema svom narodu smeta Đukanoviću, jer on "ne vodi računa ni o velikoj većini državljana Crne Gore".

Srpski član Predsjedništva BiH je dalje rekao da je Đukanović posebno ličan prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), jer je zbog neprimjerenog sukoba sa njom izgubio vlast.

"To nikako ne može da preboli, pritom zaboravljajući da je Srpska pravoslavna crkva starija od Crne Gore i da je on predsjednik države čiji su građani u ogromnoj većini vjernici te iste crkve, čija mu je popularnost u Crnoj Gori zasmetala, pa je pokušao da je uruši diskriminatorskim zakonom", ocijenio je Dodik.

Za Dodika su Đukanovićevi napadi na SPC "očajničke izjave isfrustriranog političara na zalasku, koji je izgubio vlast i nastavlja da djeluje sa pozicija crnogorskog ultrašovinizma i etnocentrizma, posebno pred međunarodnim predstavnicima na međunarodnim skupovima, ne bi li obezbijedio njihove garancije i podršku da produži svoj mandat predsjednika".