"Vlada šalje poruku da joj nije stalo do sklada i poštovanja različitosti"

BS: Crna Gora u dubokoj krizi vrijednosti, imenovanja Višnjić i Kikovića slika obrazovnog sistema

Iz Bošnjačke stranke kažu da najavljena imenovanja u drugim školama govore da se ide u pravcu ubrzanog "osvježavanja sistema i potpune marginalizacije manjinskih naroda"

5922 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Bscg.me
Ilustracija, Foto: Bscg.me

Nakon skandalozne odluke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da smijeni sve direktore i pomoćnike direktora osnovnih i srednjih škola, resor Vesne Bratić nastavlja sa praksom urušavanja građanskog, evropskog i multivjerskog koncepta Crne Gore, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Iz ove stranke su naveli da "imenovanjem osoba koje baštine vrijednosti koje većinska Crna Gora nikada neće prihvatiti – fašističke, šovinističke i genocidne ideologije, na mjesta direktora škola, aktuelna Vlada šalje poruku da joj nije stalo do sklada, sistema vrijednosti i poštovanja različitosti"

Smatraju da se Crna Gora od 30. avgusta nalazi u političkoj i dubokoj krizi vrijednosti, te upitali "kako drugačije opisati primjer imenovanja Rade Višnjić za vd. direktora OŠ "Jugoslavija" u Baru i Gorana Kikovića za vd. direktora Doma učenika u Beranama"

Prema njihovim riječima, jasno je da je preporuka za nastavnicu Radu Višnjić bila ta što je svoja vjerska ubjeđenja pokušavala da prenese i na djecu drugačijeg religijskog opredjeljenja, a imajući u vidu programska zalaganja resora prosvjete, u koja su se, kako kažu, uvjerili posljednjih mjeseci.

"Ipak, da bi svoju kandidaturu za direktoricu učinila reprezentativnijom, ona je i pjesmu posvetila ratnom zločincu Ratku Mladiću, pravosnažno osuđenom za genocid u Srebrenici", naveli su oni u svom saopštenju.

Koliko su vrijednosti građanske, multietničke i antifašističke Crne Gore poljuljane i ugrožene, ističu oni, svjedoči i primjer imenovanja Gorana Kikovića, za v.d. direktora Doma učenika u Beranama.

"Riječ je o predsjedniku četničkog pokreta u ovom gradu, predlagaču da jedna od beranskih ulica nosi naziv po Ratku Mladiću i inicijatoru da se podigne spomenik Pavlu Đurišiću", pojasnili su oni.

Iz Bošnjačke stranke kažu da najavljena imenovanja u drugim školama govore da se ide u pravcu ubrzanog "osvježavanja sistema i potpune marginalizacije manjinskih naroda."

"Ministarka Vesna Bratić, dobila je podršku svih partija vladajuće većine kada je izabrana na ovoj poziciji. S toga, svi subjekti koji čine ovu vladu za nas dijele istu odgovornost. Raduje nas da građani Crne Gore prepoznaju prave namjere aktuelne Vlade, a novi izbori, koji su neminovnost, pokazat će da za ideologije prošlosti nema mjesta u nezavisnoj i građanskoj Crnoj Gori", saopštilii su iz ove stranke.

Bošnjačka stranka će, ističu oni, svojom principijelnom politikom upozoravati na ovakve primjere u obazovnoj politici, koji su daleko od slike obrazovnog sistema u kome se može prepoznati multivjerski karakter.