Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Đukanović je naglasio važnost integracije Crne Gore, ali i zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO, kao uslov trajne stabilnosti i demokratskog razvoja regiona

5181 pregleda 3 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Holandije, Kipra, Angole i Letonije.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, naglasio važnost integracije Crne Gore, ali i zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) i NATO kao uslov trajne stabilnosti i demokratskog razvoja regiona.

On je ukazao na neophodnost geostrateškog pristupa, ofanzivnijeg djelovanja i prisustva EU u regionu, koji je, kako je kazao, već predmet snažnog upliva trećih strana.

Đukanović je podsjetio da je obaveza zemalja kandidata snažno sprovođenje reformi na nacionalnom nivou i ispunjavanje svih kriterijuma za članstvo u EU, posebno onih koji se odnose na najviše evropske vrijednosti, vladavinu prava, ljudska prava i slobode.

On je govorio o aktuelnom momentu demokratskog razvoja Crne Gore, promjeni vlasti na parlamentarnim izborima, nakon kojih je Crna Gora ušla u novi period demokratskog razvoja – kohabitaciju.

Đukanović je istakao da je Crna Gora dokazala demokratski kapacitet za mirnu tranziciju vlasti i ostaje na evropskom i evroatlantsko kursu.

„Uprkos određenim zastojima, ozbiljnim usporavanjima politike proširenja, vjerujem da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU“, poručio je Đukanović.

On je rekao da se na ekonomskom planu, Crna Gora suočava sa ozbiljnim posljedicama pandemije i dodao da očekuje period konsolidacije i povratka na dinamične staze razvoja koje je zemlja bilježila od obnove nezavisnosti do početka pandemije.

Đukanović je ambasadoru Holandije Teodorusu Antoniusu Rejćusu zahvalio za razumijevanje crnogorskih evropskih i evro-atlantskih aspiracija.

Đukanović i Rejćus
Đukanović i Rejćusfoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Rejćus je najavio snažnu podršku Crnoj Gori u procesu evro-integracija, što se već realizuje u oblasti vladavine prava i borbi protiv organizovanog kriminala.

U razgovoru sa ambasadorom Kipra Dimitriosom Teofilaktuaom Đukanović je visoko ocijenio prijateljske odnose i zahvalio za saradnju koju ta država pruža Crnoj Gori kroz sporazum o evropskim poslovima.

Teofilaktu je kazao da mu je privilegija da preda akreditive u Crnoj Gori, jer dolazi u zemlju sa sličnim projekcijama, sektorima, izazovima i ciljevima.

„Jedan od njih je ulazak u EU, sa strane Crne Gore i želja Kipra da pomogne i podrži na svaki način pristupanje Crne Gore i svih država Zapadnog Balkana“, kazao je Teofilaktu.

Đukanović i Teoflaktu
Đukanović i Teoflaktufoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je naglasio da će fokus njegove misije biti jačanje ekonomskih odnosa i saradnja u turizmu i obrazovanju.

Teofilaktu je, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, zahvalio za principijelan stav Crne Gore u kontekstu “kiparskog pitanja”.

„Đukanović je uzvratio ocjenom da Crna Gora ostaje u najboljem uvjerenju da takva pitanja treba rješavati na civilizacijski način, diplomatskim putem uz puno poštovanje međunarodnog prava i intenzivan angažman subjekata međunarodne zajednice, prije svega, EU i Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju..

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Angole u Crnoj Gori podsjetio na istoriju prijateljskih odnosa sa afričkim zemljama u okviru Pokreta nesvrstanih, prema čemu postoji veliko poštovanje, uz želju za unapređenje tih odnosa.

Crna Gora, kako je naveo, prati razvoj Angole i u kontekstu borbe sa pandemijom i nada se daljem ekonomskom i demokratskom prosperitetu te zemlje.

đukanović angola
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Kako je saopšteno, Đukanović je naglasio zainteresovanost za razvoj ukupnih odnosa na temeljima jačanja ugovorne osnove.

Ambasador Angole je kazao da mu je čast što je prvi diplomatski predstavnik te zemlje u Crnoj Gori, što će biti dodatni motiv da radi na stvaranju jačih veza.

„Na liniji istorijske povezanosti, iskazao je interes Angole da njihovi mladi studiraju u Crnoj Gori kroz programe stipendiranja, što će doprinijeti boljem međusobnom poznavanju“, navodi se u saopštenju.

Ambasador je ukazao na visoke ekonomske parametre u Angoli i otvorenost za saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Letonije podsjetio na veoma uspješnu prijateljsku posjetu toj zemlji prošle godine, koja, kako je saopšteno, obavezuje i podstiče na dalje unapređenje odnosa.

Letonija Đukanović
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

U razgovoru je posebno kvalitetnom ocijenjena saradnja na polju odbrane, bezbjednosti i vanjske politike.

Đukanović je realnom ocijenio mogućnost za unapređenje saradnje u ekonomiji, imajući u vidu značajan investicioni potencijal Crne Gore i prethodno iskustvo sa stranim investitorima.

On je zahvalio za razumijevanje za napore Crne Gore u savladavanju posljedica pandemije i ponudi za donaciju vakcina.

Kalnina je naglasila da Crna Gora i Letonija imaju duge, prijateljske i plodne odnose i da će njena misija biti da poboljša i njeguje političke, bjezbjednosne, ekonomske i kulturne veze.

Ona je istakla da Letonija izuzetno cijeni nastojanja Crne Gore u sektoru bezbjednosti u okviru NATO.

Kalnina je zahvalila za učešće crnogorskih vojnika u bazi Adaži.

„Pozdravila je spremnost Crne Gore da radi na približavanju EU, što se visoko cijeni“, kaže se u saopštenju.

Kalnina je, kako se navodi, ponovila spremnost Letonije da donira vakcine AstraZeneka Crnoj Gori za šta se očekuje odgovor vlade.

Bonus video: