Đukanović: Austrija ima poseban senzibilitet za Zapadni Balkan

Ambasadorka Janković izrazila je očekivanje da će crnogorsko društvo prevazići podjele i pronaći zajedničke tačke spajanja kako bi Crna Gora što prije postala članica EU

2489 pregleda 11 komentar(a)
Janković Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Janković Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Austrije Anu Janković i odlikovao je Medaljom za zasluge za doprinos unaprjeđenju saradnje, jačanju međudržavnih veza i prijateljstva Crne Gore i Austrije tokom njenog diplomatskog mandata u Crnoj Gori.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da su odnosi dvije države veoma sadržajni i da je Austrija važan vanjskopolitički partner Crne Gore. Zahvalio je za podršku koju Austrija u kontinuitetu pruža našoj državi, ali i regionu Zapadnog Balkana, u cilju dostizanja evropske perspektive.

„Austrija je zemlja koja ima poseban senzibilitet za region Zapadnog Balkana“, kazao je Đukanović i dodao da ovaj dio Evrope želi da ostvari evropsku budućnost i da zemlje prijatelji, poput Austrije, sa podrškom na tom putu imaju dragocjenu ulogu.

On je zahvalio za austrijsku pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa, koja se ogledala u vidu donacije vakcina, liječenja naših državljana i repartijaciji crnogorskih državljana tokom prvog talasa pandemije.

Ambasadorka Janković je zahvalila predsjedniku na odlikovanju i istakla zadovoljstvo radom i boravkom tokom četvorogodišnjeg mandata. Ocijenila je da su odnosi dvije države veoma dobri i srdačni, te da Crna Gora može računati na podršku Austrije tokom pristupanja EU jer je tamo njena budućnost.

Izrazila je očekivanje da će crnogorsko društvo prevazići podjele i pronaći zajedničke tačke spajanja kako bi Crna Gora što prije postala članica EU.

Bonus video: