Banović: Na izborima preispitati volju građana

Drugo rješenje je, kako je kazao zamjenik predsjednika SDP-a, formiranje nove Vlade, prelazne ili regularne, koja će održavati većinsko opredjeljenje za očuvanje građanske Crne Gore, većinski iskazano na izborima prošle godine

6261 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Banović, Foto: Savo Prelević
Banović, Foto: Savo Prelević

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović kazao je da ta stranka rješenje za aktuelnu političku krizu vidi u preispitivanju volje građana na izborima. Drugo rješenje je, kako je kazao, formiranje nove Vlade, prelazne ili regularne, koja će održavati većinsko opredjeljenje za očuvanje građanske Crne Gore, većinski iskazano na izborima prošle godine.

Banović je rekao da su smjene direktora škola, koje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MNPKS) sprovodi ovih dana, najčešće nezakonite i zbog kršenja procedura propisanih zakonima o obrazovanju i zbog zabranjenog političkog djelovanja u školstvu i političkog i nacionalnog revanšizma i diskriminacije.

"Nastavljanjem loše prakse, ali još gore i grublje, vlast šalje jasnu poruku da nju nije ineteresovala izborna pobjeda i smjena prethodnih, radi potrebnih pozitivnih promjena, reformi i demokratizacije društva. Radi podizanja kvaliteta u obrazovanju, u zdravstvu, poljoprivredi i u svim oblastima koje država treba da obezbijedi građanima dobru uslugu i servis. Ne interesuje to novu vlast, ona je tu, kao što sami kažu, da radi na pobjedi nacionalističkog projekta 'Srpskog sveta' i u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

To je, smatra Banović, prvenstveni cilj najvećeg broja aktera vladajuće koalicije, samo što "kod nekih ima jaču nacionalnu, a kod drugih vjersku komponentu". "Očekivano je onda bilo da će i njihove aktivnosti biti ka tom cilju. Upravo svakodnevno imenovanje kadrova, koji često nemaju dovoljne, a po nekad ni nikakve, profesionalne sposobnosti i kvalitete za obavljanje rukovodećih javnih funkcija su jasna potvrda", kazao je on.

Grubo kršenje zakonskih procedura, kako tvrdi Banović, politička diskriminacija nepotizam, i ne samo u MNPKS, već gotovo u svim resorima, očigledno se neće zaustaviti apelima i pozivima na poštovanje normi.

Kršenje zakona i demonstracija grube političke sile, kao i kršenje i napuštanje izbornih obećanja o pozitivnim promjenama, pravdi, ravnopravnosti, pomirenju i toleranciji, zbog kojih je bar jedan dio vlasti dobio mandate od građana, se više ne može sakriti “razvlašćivanjem DPS-a”.

Sada je, kako je kazao Banović, potpuno jasno i vidljivo da vlast u suštini radi u interesu jednog regionalnog nacionalističkog projekta i nekoliko partijskih i liderskih ambicija.

"Za takve velikonacionalističke planove sigurno nije glasalo bar 5,53% glasača trenutno vladajuće koalicije. Za njihovo sprovođenje aktuelna politika u Crnoj Gori nema legitimitet. Time je izgubljen legitimitet i ove Vlade i dosadašnje vladajuće većine, i onako već poljuljan njihovim međusobnim razmiricama."

SDP, kako navodi zamjenik predsjednika te partije, rješenje vidi u preispitivanju volje građana na izborima.

"Drugo rješenje je formiranje nove Vlade prelazne ili regularne, koja će održavati većinsko opredjeljenje za očuvanje građanske Crne Gore, većinski iskazano na izborima prošle godine. Ukoliko se politički akteri, koji pokušavaju održati parlamentarnu i vladinu većinu, ipak opredijeli za dalje ostvarivanje ovakvih hegemonističkih velikodržavnih projekata, a time i za dalje urušavanje crnogorskog društva, onda građani i građanske političke organizacije trebaju preuzeti sve druge, legitimne i demokratske oblike otpora i borbe za ustavna prava. Još jednom pozivamo građane svih nacionalnosti, a i njihove političke predstvanike koji su sposobni da čuju taj poziv, da u Crnoj Gori gradimo zajedniči svijet”, zaključio je Banović.

Bonus video: