Radulović: Potreban podstrek zemalja EU

Radulović u odvojenim susretima primio novoimenovane ambasadore Holandije, Letonije i Kipra u Crnoj Gori, Jousta Reintjesa, Agnese Kalninu i Dimitriosa Teofilaktua

1836 pregleda 1 komentar(a)
Radulović sa ambasadorom Kipra, Foto: MVP
Radulović sa ambasadorom Kipra, Foto: MVP

Crna Gora je odlučna u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, navodeći da je potreban podstrek država Evropske unije (EU) kako bi perspektiva članstva bila izvjesnija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović je primio danas, u odvojenim susretima, novoimenovane ambasadore Holandije, Letonije i Kipra u Crnoj Gori, Jousta Reintjesa, Agnese Kalninu i Dimitriosa Teofilaktua.

U razgovoru sa Kalninom ocijenjeno je da Crna Gora i Letonija imaju dobre i prijateljske odnose i izražena je obostrana spremnost za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, bezbjednosti i kulture.

Na toj liniji, kako su rekli iz MVP, pohvaljeno je učešće crnogorskih vojnika u NATO misiji u Letoniji, što doprinosi jačanju savezništva i odbrambene saradnje u okviru Alijanse.

Sagovornici su se saglasili o značaju oporavka ekonomija, kao i dinamiziranja evropskog puta Crne Gore, pri čemu je iskazana nedvosmislena podrška Letonije crnogorskom vanjskopolitičkom prioritetu.

“Radulović je kazao da je Crna Gora odlučna u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, istovremeno ističući da nam je potreban podstrek od zemalja EU kako bi perspektiva članstva bila izvjesnija”, navodi se u saopštenju.

On je podsjetio na nedavni susret sa šefom letonske diplomatije Edgarsom Rinkevičsom u Dubrovniku, sa kojim je imao sadržajan i konstruktivan razgovor.

“Na toj liniji, predloženo je organizovanje posjeta na ministarskom nivou, što bi doprinijelo jačanju političkog dijaloga i priliku za sagledavanje dodatnih mogućnosti za unapređenje međudržavne saradnje”, navodi se u saopštenju.

Kalnina je iskazala spremnost da tokom njenog mandata doprinese unapređenju bilateralnih odnosa kroz iniciranje zajedničkih aktivnosti.

Govoreći o aktuelnim pitanjima u kontekstu pandemije, Kalnina je izrazila spremnost Letonije da pomogne u nabavci vakcina ukoliko to Crnoj Gori bude potrebno.

“Tokom susreta sa ambasadorom Holandije u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, razmijenjeni su utisci o unutrašnjim prilikama i politikama dvije zemlje”, kaže se u saopštenju.

Radulović je, povodom teških vremenskih nepogoda koje su pogodile Zapadnu Evropu, izrazio solidarnost sa narodom Holandije.

On je istakao da su stubovi crnogorske vanjske politike savezništvo u NATO, regionalna saradnja.

Radulović je naglasio važnost podrške Holandije ostvarivanju krucijalnog cilja koji priželjkuje više od 80 odsto crnogorskih građana - članstvo u EU.

“Iako naši građani teže poboljšanju životnog standarda, najveći motiv ovako visoke podrške evropskoj ideji zapravo su vrijednosti političkog Zapada kojima pripadamo”, istakao je Radulović.

U tom kontekstu, on je naveo da su njegove prve zvanične posjete bile Njemačkoj i Francuskoj, gdje se susreo sa Heikom Masom i Klemanom Bonom.

“Takođe, ukazao je na to da, upravo vođeni evropskim težnjama, planiramo otvaranje Ambasade u Holandiji, sa sjedištem u Hagu”, dodaje se u saopštenju.

Reintjes je ocijenio da je važno intenziviranje ekonomske saradnje i iskazao spremnost da ta zemlja poveže Crnu Goru sa kredibilnim holandskim investitorima.

Kao interesantne oblasti u kojima bi dvije zemlje mogle da ostvare saradnju, on je izdvojio turizam i obrazovanje, dodajući da je Holandija idealno mjesto za školovanje crnogorskih studenata.

Reintjes je rekao da je uvjeren da će u periodu njegovog mandata odnosi dvije zemlje biti dodatno unaprijeđeni.

“Obostrano je iskazana spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i razmjenu posjeta na najvišem nivou”, dodaje se u saopštenju.

U razgovoru sa Teofilaktuom ocijenjeno je da bi organizovanje zvaničnih posjeta ministara bila prilika da se konkretizuju oblasti saradnje Crne Gore i Kipra kroz zaključivanje sporazuma u domenima odbrane, vojne saradnje, novih tehnologija, nauke i obrazovanja.

Na sastanku je istaknuta važnost povezivanja akademskih i poslovnih zajednica Crne Gore i Kipra, kako bi se stvorili uslovi za povezivanje mladih i kreirao povoljan investicioni ambijent.

Teofilaktu je kazao da Zapadni Balkan predstavlja novo tržište za kiparske investitore i da je stoga potrebno dodatno promovisati potencijalne oblasti za ulaganje.

Govoreći o evropskoj integraciji, Radulović je kazao da Crna Gora cijeni političku i ekspertsku podršku Kipra, koja je važna i u narednoj fazi pregovora, imajući u vidu da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju.

“Zajednički je pohvaljena saradnja na multilateralnom planu, koja se ogleda u međusobnoj podršci za članstvo u tijelima međunarodnih organizacija”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, dogovoren nastavak intenzivne komunikacije u pravcu intenziviranja političkog dijaloga i realizacije zajedničkih projekata.

Bonus video: