Lekić: Mislim da premijer mogu biti i Bečić, Abazović ili Radunović

"Po mom mišljenju je (Zdravko Krivokapić) apsolutno nekompetentan, i koristi svoju poziciju za obračunavanje jer napada jednu komponentu parlamentarne većine i koja mu, istina, ne ostaje dužna"

32631 pregleda 787 reakcija 126 komentar(a)
Lekić, Foto: Savo Prelević
Lekić, Foto: Savo Prelević

U sve tri vladajuće grupacije postoje političari koji mogu biti kompetentni predsjednici Vlade, kazao je za Novu M lider Demosa, Miodrag Lekić.

On je naveo da se zalaže za postizanje povjerenja u parlamentarnoj koaliciji i da na bazi tog kvaliteta ona funkciniše.

"Bez toga teško da možemo imati rezultate. Nisam zadovoljan ishodom sastanka ali i dalje mislim da je ovo, makar bilo na momente haotično, bolje ili manje gore od one prethodne vlasti koja je imala visok stepen saglasnosti, jednu divnu disciplinu i formu i upravo u takvom ambijentu dolazilo do nevjerovatnih projekata političke korupcije tipa "Snimak" ili do toga da se predsjednik države bavi crkvenim pitanjima... Ne braneći ove tokove sadašnje koalicije, smatram da još uvijek je tu sudar ideja i pogleda, nisam prestrog ali ne mogu biti ni zadovoljan ishodom", kazao je Lekić.

Upitan o predlogu Demokratskog fronta da on bude premijer u novoj Vladi, Lekić je odgovorio da misli "da taj predlog nije ni aktuelan".

"Situacija je sljedeća - jedna politička grupacija je to predložila, dok URA i Demokrate daju podršku Krivokapiću tako da ta tema nije uopšte na stolu i ja o njoj ni ne razmišljam. Smatram da bi trebalo sastaviti novu vladu i da iz političke strukture treba izabrati premijera. Mislim da u sve tri grupacije postoje političari koji bi mogli biti kompetentni predsjednici vlade, i da budem konkretan, mislim na Aleksu Bečića, Slavena Radunovića, Dritana Abazovića", rekao je Lekić.

Dodao je da su se oni dokazali kao opozicionari i da bi mogli da zastupaju interes ukupne koalicije. Rekao je i da nema takvo mišljenje o premijeru Zdravku Krivokapiću.

"Po mom mišljenju je apsolutno nekompetentan, i koristi svoju poziciju za obračunavanje jer napada jednu komponentu parlamentarne većine i koja mu, istina, ne ostaje dužna".

Dodao je i da ukoliko bi se došlo do saglasnosti, da bi razmotrio da bude premijer.

Lider Demosa je za Novu rekao i da je protiv "apsoltne ofanzive srpskog sveta", ali da je i jednako protiv "antisrpskog sveta ili svijeta".

"Mislim da su to ekstremi koji se hrane ovdje i da se radi o duhovnim političkim blizancima i da je potrebno formirati jednu politiku koja je superiorna u kulturnom, emancipatorskom smislu".

Na pitanje o spornim imenovanjima u prosvjeti i o tome što dio vlasti smatra da se time narušava karakter građanske države, odgovorio je:

"Prvo valja prokomentarisati to dio vlasti, mislite na URU. Ja mislim da URA ima prostor u strukturama vlade da se odnese na određen način i da spriječi takva rješenja. Rizikuje da bude licemjerno i ne baš naročito suptilno da ne možemo protumačiti. Ko je u Vladi odgovoran je za odluke Vlade".

Ne ulazeći u pojedinosti o osobi, predsjednik Demosa kaže "da plaćamo ceh formiranju Vlade gdje poslanici nisu znali ko čini njen sastav, na čelu sa premijerom".

"Mislim da eksperiment sa Ministarstvom prosvjete, kulture itd, koji je iz nekih apostolskih ili drugih razloga stavljeno u jednu strukturu, i vjerovatno ne najsrećnije rješenje sa ministarkom ako ona stoji iza ovakvih skandala koji se nažalost ponavljaju".

Lekić je komentarišući situaciju sa ambasadorima kazao da smo kao država napravili skandal, ili čak i bruku da Vlada i predsjednik države pišu različita obrazloženja šefovima država.

Bonus video: