URA: Vraćanje Solane velika pobjeda nad vrlo mogućim korupcionaškim aktivnostima i pljačkaškim privatizacijama

Iz URE ističu zalaganja i borbe svih društvenih aktera iz zemlje i inostranstva koji su se usprotivili ovakvim namjenama za Solanu, svim građanima, NVO sektoru, aktivistima, ambasadorima, institucijama EU...

5578 pregleda 253 reakcija 3 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Nakon decenije borbe mnogih društvenih aktera i dobronamjernih građana jedan od najvećih prirodnih bisera države Crne Gore opet je državno vlasništvo zahvaljujući jučerašnjoj odluci Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore i to je jedna od najznačajnih pobjeda nad vrlo mogućim korupcionaškim aktivnostima i pljačkaškim privatizacijama koje su se desile u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta URA.

“Mi smo imali jednu krađu naočigled očiju javnosti gdje je zemljište “Solane” od skoro 15 miliona kvadratnih metara ustupljeno Veselinu Baroviću za svega 800 hiljada eura, nakon čega je on imao namjeru da ga proda za skoro 260 miliona eura i prenamijeni za građevinsko zemljište", kazali su iz URE.

Kako navode, od tužlaštva, u kojem mora doći do promjena, očekuju ispitivanje svih poslova vezano za Solanu i odgovornost nadležnih iz države u tom periodu kao i svih lica povezanih sa njima u ovom "krajnje i naočigled svih korupcionaškom poslu”.

Iz URE ističu zalaganja i borbe svih društvenih aktera iz zemlje i inostranstva koji su se usprotivili ovakvim namjenama za Solanu, svim građanima, NVO sektoru, aktivistima, ambasadorima, institucijama EU…

“Hvala im na svemu jer samo sinergija svih tih borbi dala je rezultate koje vidimo danas. Hvala bivšoj ambasadorki Njemačke Gudrun Štajnaker koja je posebno insistirala na rješavanju ovog pitanja, hvala našim partnerima iz Evropskih zelenih, hvala svim NVO organizacijama i svim aktivistima koji su se borili u ovoj deceniji iza nas”, stoji u saopštenju URE.

Napominju da je područje ulcinjske Solane najznačajnije stanište na seobi, zimovanju, gniježdjenju i ishrani ptica na cijeloj istočnoj obali Jadrana.

“Do danas je na Solani registrovano 240 vrsta ptica, a u proljeće se registruje na stotine i hiljade vodenih ptica koje se ovdje zaustavljaju radi odmora i prehrane. U slanim bazenima je registrovano 114 hiljada biljnih vrsta, a u vodama solanskih bazena 24 vrsta riba, a na nasipima 12 vrsta vodozemaca, 28 vrsta gmizavaca i 33 vrste sisara”.

Očekuju od Vlade Crne Gore da u razgovoru sa renomiranim partnerima nađu način da povrate proizvodnju soli u tom predjelu i Solanu zaštite kao prirodni rezervat i eko zonu jedinstvene ljepote.

Bonus video: