Sekulović: Ukoliko Bratić ima dvojno državljanstvo, ima ga zakonito

Ministar unutrašnjih poslova je to saopštio, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Andrije Nikolića da li je MUP po sili zakona pokrenulo postupak za poništenje rješenja o crnogorskom državljanstvu za ministarku u Vladi Crne Gore Vesnu Bratić

34715 pregleda 618 reakcija 44 komentar(a)
Sergej Sekulović, Foto: Screenshot
Sergej Sekulović, Foto: Screenshot

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Sergej Sekulović je rekao da će Savjet za kontrolu biračkog spiska uskoro izaći sa konačnom verzijom izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

"Međutim, on se neće utvrđivati na Vladi, nego će biti proslijeđen Odboru (za reformu izbornog zakonodavstva) da bi nastavili političku komunikaciju vezano za to pitanje", rekao je Sekulović u Skupštini.

Danijel Živković (DPS) je pitao koje aktivnosti je putem međunarodne saradnje Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo prema Republici Srbiji, po pitanju lica koja se nalaze u biračkom spisku Crne Gore, a posjeduju dvojno državljanstvo državljanstvo Republike Srbije i koliko osoba, po evidenciji Republike Srbije ima dvojno - crnogorsko i srpsko državljanstvo.

Sekulović je kazao da su od Srbije dobili odgovor da to nije podatak koji mogu zvanično da proslijede organima Crne Gore, dok iz Bosne i Hercegovine još nisu dobili odgovor.

Seklović je rekao da ukoliko ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić ima dvojno državljanstvo, ima ga zakonito, jer je crnogorsko državljanstvo dobila pod povlašćenim uslovima.

On je to saopštio, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Andrije Nikolića da li je MUP po sili zakona pokrenulo postupak za poništenje rješenja o crnogorskom državljanstvu za ministarku u Vladi Crne Gore Vesnu Bratić.

"Što prije formirati komisiju za stambena pitanja"

Momo Koprivica (Demokrate) pitao je da li MUP, kao i Vlada u cjelini, planira da institucionalnim putem preispita pravnu osnovanost odluka i rješenja stambenih komisija o rješavanju stambenih potreba funkcionera, te da li se preduzimaju aktivnosti na planu obrazovanja i početka rada radnog tijela koje je predviđeno članom 16 Zakona o budžetu za 2021. godinu.

Koprivica je podsjetio da je cjelokupna javnost dodjelu stanova i stambenih kredita doživljala kao protivpravnu i nepravičnu.

"Ovaj problem jeste višeslojan, ima moralnu i pravnu dimenziju i neophodno je utvrditi u svakom slučaju gdje je došlo do odstupanja od onoga što su moralni standardi i pravna pravila", kazao je Koprivica.

Sekulović je rekao da imaju obavezu što prije da formiraju komisiju za stambena pitanja da bi po objektivnim kriterijumima i transparentnoj proceduri imali legitmnu stambenu politiku, isključujući poslanike i ministre.

"Daću sve od sebe da ona što prije počne da radi i očekujem vašu pomoć", kazao je Sekulović.

Otvaranje GP Zatrijebačka Cijevna - Grabon planirano za 3. avgust

Gencija Nimanbegua (Albanska lista) interesovao je status projekta o novim, postojećim i drugim pitanjama oko izgradnje, ili završetka graničnih prelaza sa Albanijom.

Sekulović je najavio da je otvaranje graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna-Grabon planirano 3. avgusta ove godine.

Kada je u pitanju zajednički granični prijelaz Ckla - Zogaj, kazao je da izgradnja ovog graničnog prelaza zavisi od dinamike povezivanja putnog pravca na cmogorskoj i albanskoj teritoriji.

Bonus video: