Knežević: Đukanović da kaže koji su mu prijatelji pomogli da podigne kredit

"Ako se sledećih dana pojave ta imena, samo se nadam da neće biti da se radi o nekim poznanicima kao što je tvrdio za Duška Kneževića", rekao je poslanik DF-a
6380 pregleda 11 komentar(a)
Knežević i Mandić, Foto: Zoran Đurić
Knežević i Mandić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.02.2019. 13:35h

Član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević pozvao je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da objavi imena prijatelja koji su mu pomogli da podigne kredit u Pireus banci.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević potvrdio je dokumentima da je Đukanoviću kešom garantovao za kredit od milion i po eura kod londonske Pireus banke. Iz Đukanovićevog štaba su odgovorili da je to Knežević samo tehnički odradio, a da su novac dala druga dvojica neimenovanih prijatelja.

“Prije nego Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić zatvori krug, pozivam Đukanovića da saopšti imena dviojice prijatelja koji su mu od šverca cigareta dali novac da bi mogao podići kredit u Pireus banci. Ako se sledećih dana pojave ta imena, samo se nadam da neće biti da se radi o nekim poznanicima kao što je tvrdio za Duška Kneževića”, kazao je Milan Knežević na konferenciji za novinare.

Komentarišući odluku Višeg suda kojom se njemu i članu predsjedništva DF-a Andriji Mandiću zabranjuje da napuste Podgoricu, Knežević je kazao da se radi o nastavku pritiska na taj politički savez.

On je podsjetio da je odluka donešena 19 mjeseci nakon što su im oduzete putne istrage, a oni nijesu prekršili nijedno riješenje.

“Očigledno da su naše aktivnosti i susreti sa Aleksadnrom Vučićem na Badnji dan, a kasnije i sa Vladimirom Putinom i naš povratak službenim avionom predsjednika Srbije kulminirali u jednoj patološkoj mržnji. Radi se o potrebi režima da sve što se dešava u aferi “Koverta” bude zamagljeno i da se DF predstavi kao teroristička tvorevina”, kazao je Knežević.

On je upozorio da je SDT povodom afere “Koverta” trebalo da sasluša Đukanovića, ističući da je predsjednik DPS-a bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću naredio da dijeli novac aktivistimna.

On je upozirio da Tužilac pravi konstrukciju po kojoj je Duško Knežević istovremeno finansirao i DPS i Front.

“Želio bih da uđem u glavu Milivoja Katnića i vidim šta se dešava u toj džungli. Sve ono zbog čega se sudi DF-u, a radila je DPS, pokušava da se zaokruži nekakvim konstrukcijama ne bi li napravio još udaljeniju sumnju od Đukanovića”, kazao je Knežević i najavio da će podržati svaki vid djelovanja opozicije koji će doprinijeti razotkrivanju afera i rušenju režima.

Mandić tvrdi da je odluka o zabrani napuštanja Podgorice donešena po naređenju Đukanovića, kako bi se skrenula pažnja sa afere “Koverta”.

Upozorio je da je time uskraćena sloboda poslanicima koji su izabrani na teritoriji Crne Gore a ne jednog grada.

“Neko je htio da nas predstavi sumnjivim i problematičnim tipovima i pored prezumpcije nevinosti. Postoji ta potreba da se drugi kriminalizuje u vremenu kada kriminalci iz vrha režima uz konkretne dokaze i snimke stoje po strani i izagravaju čestite ljude. Šalje se poruka - ako mogu to da rade opozicionarima, šta mogu običnim građanima. Građani treba da budu hrabri jer je ovaj režim satrunuo i ruši se kao kula od karata”, rekao je on.

Mandić se izvinio pjesniku Matiji Bećkoviću što naredne subote u Beogradu neće održati svečanu sjednicu Glavnog odbora Nove srpske demokratije na kojoj je trebalo da mu dodijele orden Marka Dakovića.

“Sada smo spriječeni da to učinimo, ali nadam se da ćemo uskoro na svom primjeru moći da pokažemo da je slobodarska Crna Gora tamo gdje su ljudi poput Bećkovića”, rekao je on.

Bonus video: