Analiza društveno-političkih kretanja

Politički obračuni umjesto reformi

Nova vlast misli da je smjena dugogodišnjeg režima dovoljna da ukažu na promjene, smatraju u CEDEM-u

19035 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Na operativnost Vlade negativno utiču nesuglasice s Demokratskim frontom: Lideri DF-a, Foto: Savo Prelević
Na operativnost Vlade negativno utiču nesuglasice s Demokratskim frontom: Lideri DF-a, Foto: Savo Prelević

Uprkos dugoočekivanoj promjeni u političkom životu Crne Gore, nakon 30 godina vlasti dominantno jedne političke partije, suštinske promjene se i dalje ne dešavaju poželjnom brzinom i očekivanim rezultatima, ocijenili su u CEDEM-u.

“Potpisivanje koalicionog sporazuma, u kojem se navodi da će Vlada u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU, te da će u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije, nadasve je deklarativne prirode uz nedostatak potrebne političke volje parlamentarne većine”, navodi se u Analizi društveno-političkih kretanja u Crnoj Gori, koju je pripremio CEDEM.

Dodaje se da je nedovoljna funkcionalnost i operativnost izvršne i zakonodavne vlasti, izraženija zbog nesaglasja predstavnika Demokratskog fronta s Vladom i njenim članovima, te nerijetkih opstrukcija.

“Sudsku vlasti i dalje ne karakteriše visok nivo nezavisnosti i odgovornosti. Od formiranja ekspertske Vlade na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem, njeni članovi nijesu uradili dovoljno kako bi se mogao glorifikovati pojedinačni ili kolektivni uspjeh u bilo kojoj oblasti, osim da uspješno suzbijaju pandemiju, prema mišljenju građana Crne Gore (39,3%)”, smatraju u CEDEM-u.

Čini se da je, kako dodaju, smjena dugogodišnjeg režima, sama po sebi bila dovoljna predstavnicima nove vlasti odnosno parlamentarnoj većini da ukažu kako su se promjene već dogodile, što navodi da kod nove parlamentarne većine, ili makar njenog većeg dijela, nema dovoljnog nivoa osviješćenosti ili političke volje šta treba mijenjati, kojim intenzitetom i brzinom, već su usmjereni na unutrašnje političke obračune, dokazivanje pojedinačne političke snage ili konkretnije snage biračkog tijela.

Preporučujemo za Vas