Suga: Japan podržava ekonomske i socijalne reforme Crne Gore i njen put ka članstvu u Evropskoj uniji

Krivokapić je zahvalio Japanu na pomoći i solidarnosti koju je pokazao tokom pandemije koronavirusa, istakavši da bi želio da dvije zemlje prodube saradnju u različitim oblastima

17742 pregleda 160 reakcija 31 komentar(a)
Spajić i Krivokapić sa Sugom, Foto: Vlada Crne Gore
Spajić i Krivokapić sa Sugom, Foto: Vlada Crne Gore

Japan podržava ekonomske i socijalne reforme Crne Gore, kao i njen put ka članstvu u Evropskoj uniji, kazao je japanski premijer Jošihide Suga.

Suga se sastao sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u okviru njegove službene posjete Japanu, gdje je prisustvovao otvaranju Olimpijskih igara.

Krivokapić je, kazali su iz njegovog kabineta, izrazio poštovanje prema organizatorima, koji su uspjeli da organizuju veliko takmičenje kao što su Olimpijske igre u doba pandemije kovida-19.

"Japan je dokazao svoj karakter, čvrstinu, organizovanost i odlučnost kao i spremnost da uz visoki rizik i cijenu koju će platiti, da svoj puni doprinos da se održi jedna priredba koja svojom porukom i masovnošću prevazilazi okvire sporta i kulture i neprocjenjivo utiče na međudržavno zajedništvo na globalnom nivou, koje je uvijek bitno, naročito u ovom pandemijskom trenutku", rekao je Krivokapić.

On je zahvalio Japanu na pomoći i solidarnosti koju je pokazao tokom pandemije koronavirusa, istakavši da bi želio da dvije zemlje prodube saradnju u različitim oblastima, kao što su ekonomija, obrazovanje, nauka i tehnologija i infrastruktura.

"Premijer Suga pozdravio je prvu posjetu premijera Krivokapića Japanu, poručivši da je Japan odlučan u namjeri da preduzme temeljne mjere za kontrolu infekcije i realizuje sigurne olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju. Pporučio je da Japan podržava ekonomske i socijalne reforme Crne Gore, kao i njen put ka članstvu u EU, naglasivši da bi želio da Japan i Crna Gora ojačaju odnose. On je izrazio očekivanja za učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi World Expo 2025 u Osaki", piše u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji je kao stipendista Vlade Japana studirao na Osaka i Saitama Univerzitetu.