Sekulović: Moderni granični prelazi i sistem elektronske identifikacije migranata prioriteti MUP-a

"Šef Zajedničke koordinacione platforme Korner pohvalio je ambiciozan ali realan plan ministra Sekulovića i njegovog tima po pitanju upravljanja granicom i borbe protiv ilegalnih migracija, te iskazao punu podršku na putu implementacije zacrtanih ciljeva", navodi se u saopštenju

6115 pregleda 3 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Moderni granični prelazi i elektronski nadzor granice, prioritet su kada je u pitanju bezbjednost crnogorske granice, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

On se danas sastao sa šefom Zajedničke koordinacione platforme Berndtom Kornerom i tom prilikom govororili na više tema od zajedničkog interesa, kao što su upravljanje granicom, azil, migracije i readmisija, te borba protiv trgovine ljudima i krijumčarenje migranata.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je Sekulović predstavio ciljeve koje je MUP postavio u ovim oblastima i da iako je mala zemlja, Crna Gora ima veoma kompleksnu granicu, koju je neophodno zaštititi na efikasan način.

Takođe, dodaje se u saopštenju, prioriteti MUP-a su i uvođenje sistema elektronske identifikacije migranata, efikasne procedure azila, te zaključivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama porijekla migranata. Na ovaj način, kazao je Sekulović, stvoriće se uslovi za sveobuhvatno upravljenje migracijama.

"Šef Zajedničke koordinacione platforme Korner pohvalio je ambiciozan ali realan plan ministra Sekulovića i njegovog tima po pitanju upravljanja granicom i borbe protiv ilegalnih migracija, te iskazao punu podršku na putu implementacije zacrtanih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a je saopšteno da je na sastanku zaključeno da Crna Gora kao država koja snažno podržava Zajedničku koordinacionu platformu može i želi da doprinese suzbijanju ilegalnih migracija i unapređenju globalne bezbjednosti.

Bonus video: