DPS: Nacionalistička provokacija u Tivtu; SD poziva SDP da "rasture" lokalnu koaliciju

"Učešće sveštenika SPC dovoljan je bio znak ministarki Borovinić Bojović da zažmuri na očigledno grubo kršenje mjera", kazali su iz tivatskog DPS-a

14555 pregleda 152 reakcija 80 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Tivatski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) nazvao je sinoćnji događaj na Ljetnoj pozornici Tivat nacionalističkom provokacijom koja je, kako su ukazali, protekla i uz kršenje aktuelnih protivepidemijskih mjera.

Bratstvo srpske pravoslavne omladine „Sveti Pantelejmon“ Tivat sinoć je na Ljetnjoj pozornici organizovalo humanitarni koncert, a gost večeri bila je grupa Beogradski sindikat.

"Sinoć je u Tivtu na Ljetnjoj pozornici održan dugo najavljivani događaj koji je reklamiran kao humanitarni koncert, a zapravo iza tog plemenitog naziva, sakrila se manifestacija sa nacionalističkom ikonografijom i istim takvim pjesmama, u kojoj je glavni govornik bio militantni pop SPC Mijajlo Backović. Uz političke poruke i tonove 'Veseli se srpski rode, veseli se do slobode', 'Oj Kosovo, Kosovo', Beogradski sindikat, grupu poznatu po politički angažovanim pjesmama, kao ona 'Dogodine u Prizrenu', koja bodri nacionaliste na nove pohode po uzoru na one koje smo gledali u Bosni i Hrvatskoj devedesetih, okupili su se mnogi, a među njima i predsjednik Opštine Budva Marko Carević, kao i visoki funkcioneri tivatske opštine", saopšteno je iz DPS-a.

Kazali su da se u takvoj atmosferi potpune euforije, usred multietničkog Tivta pokušala "na jedan bizaran način veličati jedna nacija" i slaviti njena politička dominacija u toj opštini.

"Učešće sveštenika SPC dovoljan je bio znak ministarki Borovinić Bojović da zažmuri na očigledno grubo kršenje mjera. Jasno je da je događaj bio prst u oko svim onim ugostiteljima koji su morali zbog epidemijske situacije da zatvore svoje objekte", naveli su iz DPS-a.

U toj partiji očekuju da se o jučerašnjem događaju i njegovim porukama izjasne svi konstituenti aktuelne lokalne vlasti, posebno SDP, koja bi, kako navode u DPS-u, trebalo da zastupa sve suprotno od onog što je "jučerašnje klero-nacionalističko provociranje" multietničkog primorskog grada predstavljalo.

SD: Kako ste se proveli?

Iz tivatskog odbora Socijaldemokrata su kazali kako se sinoć u Tivtu mogla čuti "salva nacionalističkih srpskih pjesama".

Uz odobrenje 'građanskih' partija na vlasti, okićeni zastavama druge države, pjevalo se do kasno u noć 'Veseli se srpski rode'. Pitamo kolege iz SDP, BF i "Građanske liste" - kako ste se proveli sinoć? Vjerujemo da ste uživali u zvucima mediteranske muzike u lijepoj ljetnjoj noći i da su vaša srca bila ispunjena toplinom. I vjerovatno ćete sad da uputite kritike zašto Vas napadamo kad je to humanitarno veče. Što se humanitarnog karaktera tiče, ima našu punu podršku, ali uz pjesme, Galije, Bajage, Džibonija, Perpera i sličnih grupa koje svojim pjesmama govore o ljubavi i koje ne dijele ljude na ove i one. Onih umjetnika na čije će koncerte svi biti dobrodošli i neće osjećati nelagodu koju ste većini građana sinoć priredili", naveli su iz SD-a.

Pozvali su opozicione kolege na državnom nivou, predstavnike SDP-a, da "rasture koaliciju sa antidržavnim strukturama protiv kojih se žestoko i s punim pravom bore na državnom nivou" i da izazovu lokalne izbore na kojima bi Tivat bio "ponovo vraćen" Crnoj Gori.

Bonus video: