pozvali kolege iz vlasti da učine isto

Prava Crna Gora će podržati Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici

Iz Prave su danas poručili da predlog Demokrata zaslužuje podršku svih partija koje gaje antifašističke vrijednosti

8257 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora najavila je da će podržati Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici, i pozvala sve partije iz parlamentarne većine da učine isto.

Taj predlog je Skupštini podnijela Demokratska Crna Gora, a iz Prave su poručili da ta inicijativa zaslužuje podršku svih partija koje gaje antifašističke vrijednosti.

"Prava Crna Gora čija je politika zasnovana na antifašističkim vrijednostima, će podržati ovaj predlog i poziva sve partije iz parlamentarne većine da ostave po strani političke razlike i podrže ovu rezoluciju. Krajnje je vrijeme da se u okviru institucija sistema, ukljućujući i Skupštinu Crne Gore, pokaže duboko poštovanje prema žrtvama genocida u Pivi i Velici, koje su nepravedno zapostavljene", navodi se u saopštenju.

Iz Prave su kazali da javnost nije dovoljno upoznata sa razmjerama zločina koji su počinjeni u Pivi i Velici tokom Drugog svjetskog rata, te da je sada "dobra prilika da se sačuvaju od zaborava" žrtve tih zločina i da se utvdi puna istina o tim "masovnim nacifašističkim zločinima".

"Postoje neoborivi dokazi da je u oblasti Pive, početkom juna 1943. godine na monstruozan način ubijeno oko 1290 civila, uključujući i 550 djece. Zločin je počinila nacistička SS jedinica 'Princ Eugen', zajedno sa muslimanskim ustašama iz Handžar divizije. Radi se o genocidu, jer su zločinci pucali čak i na malu djecu. Pokolj nad nedužnim civilima uključujući djecu i starce je počinjen i u selu Velika u opštini Plav, kada su pripadnici nacističke SS jedinice 'Princ Eugen' potpomognuti albanskim ekstremistima iz balističke jedinice 'Skenderbeg', 28. jula 1944. godine pobili oko 550 civila uključujući 118 djece mlađe od 12 godina, pucajući na sve stanovnike sela Velika na koje su naišli. Taj zločin ima karakteristike genocida, jer je postojala namjera da se istrijebi cijelo selo", naveli su iz Prave.

Kazali su da ti zločini, za koje odgovorni nisu odgovarali, treba da budu javno osuđeni i istraženi do kraja, jer se osuđivanjem zločina doprinosi da se oni više nikada i nigdje ne ponove.

Preporučujemo za Vas