RAZGOVARAO SA RAJZING RAJNKE I POPOM

Koprivica: Crnoj Gori treba istinski profesionalan i nezavisan Tužilački savjet

"Nezavisno, profesionalno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne je važnosti za Crnu Goru da ubrza reformu vladavine prava i proces evroatlantskih integracija," kazala je Rajzing Rajnke

2995 pregleda 127 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Crnoj Gori treba istinski profesionalan i nezavisan Tužilački savjet, zasnovan na meritokratiji, koji bi krenuo u odlučne reforme, kazao je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica.

On se danas sastao se sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke i šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Koprivica je Rajzing Rajnke i Popu obavijestio da se pred odborom kojim predsjedava, sprovodi konsultativno saslušanje kandidata za članove Tužilačkog savjeta, na transparentan način i uz punu uključenost javnosti, po prvi put uz direktan prenos na parlamentarnom tv kanalu.

Rajzing Rajnke, kako je saopšteno iz Skupštine, je kazala da je sastanak bio prilika da se upozna s ulogom parlamentarnog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i naglasila važnost meritokratije i nepristrasnosti kao vodećih principa u izboru članova Tužilačkog savjeta.

"Nezavisno, profesionalno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne je važnosti za Crnu Goru da ubrza reformu vladavine prava i proces evroatlantskih integracija," rekla je Rajzing Rajnke.

Popa je, kako je saopšteno, pozvala sve relevantne političke aktere da u konstruktivnom dijalogu obezbijede široku podršku u postupku izbora nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i predstavnika NVO.

Preporučujemo za Vas