"uspješno su se sačuvale javne finansije obezbjeđivanjem kredita po relativno dobrim kamatnim stopama"

Đurović: Crna Gora pokazala da može da bude lider u turizmu, rješavati problem lošne putne infrastrukture

Kolone turista koje se slivaju ka našem primorju i planinama govore u prilog da oni osjećaju Crnu Goru kao sigurnu destinaciju i otvorenu za sve.

6603 pregleda 524 reakcija 31 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Crna Gora je pokazala da uz kvalitetnu organizaciju može da bude lider u turizmu u regionu ali i šire, kazao je danas potpredsjednik URE Goran Đurović.

On ističe da kolone turista koje se slivaju ka našem primorju i planinama govore u prilog da oni osjećaju Crnu Goru kao sigurnu destinaciju i otvorenu za sve.

Đurović ukazuje i da je sadašnja Vlada preuzela vlast u ekonomski turbulentnom periodu sa lošim ekonomskim pokazatljima uslovljenim lošim odlkama prethodne vlade.

„U vrijeme korona krize uspješno su se sačuvale javne finansije obezbjeđivanjem kredita po relativno dobrim kamatnim stopama a urađen je i hedžing kredita prema kineskoj Eksim banci za autoput pomoću kojeg će država uštedjeti oko 8 miliona eura na godišnjem nivou. To su sve dobre vijesti i potezi koje treba pohvaliti. To je i pokazatelj da Crna Gora ima uspješnu saradnju sa zapadnim partnerima i dokaz našeg prijateljskog odnosa i njihovog povjerenja prema Crnoj Gori. Uprkos nastojanjima nekih subjekata društva da te odnose poremete oni su vidimo konkretni i sve utemeljeniji“, poručuje Đurović.

On podsjeća da Crna Gora ima bezbroj neiskorišćenih resursa i potencijala ali da joj je potreban dobar i stručan menadžment koji će te potencijale iskoristiti kako bi Crna Gora ekonomski jačala.

„Samo radom i trudom stiže se do rezultata a Crna Gora ima predispozicije za tako nešto. Potrebno je razvoj bazirati na održivim osnovama i zelenoj ekonomiji. U tom pravcu dobar je brižljiv odnos nove Vlade prema prirodnim potencijalima - moratorijum na izgradnju novih mHE i raskid ugovora gdje je to bilo moguće sa minimalnom štetom za državu“, navodi Đurović.

Ono što je primjetno tokom turističkih sezona a zaostavština je prethodnih Vlada, smatra Đurović, jeste loša putna infrastruktura, koja znatno otežava i sam dolazak a i cirkulaciju turista širom zemlje.

„Stoga se fokus u narednom periodu mora staviti na rješavanje ovog gorućeg problema“, zaključuje Đurović.

Preporučujemo za Vas