Pristupanje Crne Gore EU podržava 73,8 odsto građana

Rezultati su pokazali da bi na potencijalni referendum o ulasku Crne Gore u EU sigurno ili vjerovatno izašlo 87,4 odsto građana.

12751 pregleda 103 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU) podržava 73,8 odsto građana, dok 71,9 odsto njih ima veoma ili uglavnom pozitivan stav o EU - pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije DeFacto Consultancy.

Rezultati su, između ostalog, pokazali da bi na potencijalni referendum o ulasku Crne Gore u EU sigurno ili vjerovatno izašlo 87,4 odsto građana.

„U prilog pristupanju EU glasalo bi 86,9 odsto njih. To je dosta visok procenat koji pokazuje da postoji velika mobilizacija po ovom pitanju i visoka saglasnost o tome da je pristupanje EU jedan od prioriteta za građane Crne Gore“, kazala je na predstavljanju istraživanja Olivera Komar iz agencije DeFacto.

Ona je navela da najveći broj ispitanika, 28,7 odsto, smatra da su bolji kvalitet i standard života glavni benefiti od članstva u EU, 12,2 odsto misli da su to otvorene granice i mogućnost putovanja u druge države članice bez vize, dok 10,4 odsto ocjenjuje da je to više prilika za zaposlenje.

„Ovo je bilo jedno od ’otvorenih pitanja’, gdje nijesmo ponudili odgovore, već smo ispitanike prosto pitali da kažu šta im prvo padne na pamet“, pojasnila je Komar.

Istraživanje je rađeno u periodu od 3. do 22. juna, na uzorku od 1.004 ispitanika.

Komar je istakla da 56,9 odsto građana smatra da se Crna Gora veoma brzo i onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavaju kreće ka članstvu u EU. Da Crna Gora nikad neće ispuniti uslove za pristupanje i postati članica EU smatra 12,2 odsto građana, 31,3 odsto ne zna kad će država postati dio EU, dok 32,9 odsto vjeruje da bi to trebalo da se desi do 2025. godine.

Istraživanje je pokazalo i da 34,3 odsto građana smatra da Crna Gora treba da ima najjače političke, ekonomske i trgovačke veze s EU, 26,4 odsto misli da bi to trebalo da bude Srbija, 10,9 odsto smatra da bi to trebalo da bude Rusija, dok 7,6 odsto vjeruje u veze sa SAD-om. Da je EU najveći strani finansijski donator u Crnoj Gori smatra 42 odsto građana, 13 odsto misli da je to Srbija, a 9,1 odsto da je Rusija.

Kad je riječ o donacijama EU, 23,7 odsto građana je čulo za pomoć u borbi protiv kovida-19, 14,1 odsto za donacije vakcina protiv koronavirusa, 13,9 odsto za IPARD program, a 12,2 odsto za IPA fondove.

Komar je saopštila da 40,4 odsto građana smatra da je EU pokazala najviše solidarnosti prema Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa, 27,4 odsto misli da je to Srbija, a 10,3 odsto ocjenjuje da je to Kina.

„Da je odgovor EU na pandemiju u Crnoj Gori bio u potpunosti i donekle dovoljan smatra 62 odsto ispitanika“, naglasila je ona.

Kordić: Plan da postanemo prva naredna članica EU

Glavna pregovaračica s EU, Zorka Kordić, kazala je da rezultati istraživanja govore u prilog punoj konsolidaciji podrške građana procesu evropskih integracija.

„Imamo konstantnu podršku EU, koja je iznad 70 odsto. Važno je što je ovaj ključni strateški i geopolitički cilj Crne Gore materijalizovan na ovakav način. Ovi podaci šalju poruku da građani prepoznaju da je ovo projekat cijelog društva. To je prioritet ove Vlade, jasno iskazan programskim dokumentima i implementiranim aktivnostima. Plan cjelokupne administracije je da se ide ka tome da Crna Gora postane prva naredna država članica EU“, saopštila je ona.

Kordić smatra da su rezultati istraživanja ogromno ohrabrenje pregovaračkoj strukturi, institucijama i svim segmentima društva.

„Da smo na pravom putu i da sigurnim koracima idemo naprijed ka ostvarenju ovog cilja. Vremenski orijentir fokusiranog rada naše administracije ostaje 2024. godina, uz, naravno, prihvatanje i šireg političkog konteksta, i političke volje pojedinačnih država članica EU“, poručila je ona.

Popa: Političke podjele ostaviti po strani i raditi na pristupanju

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je da je povjerenje koje crnogorski građani imaju u EU – ohrabrujuće.

„Čuli smo već – ako bi se referendum raspisao danas, 87 odsto građana koji bi izašli da glasaju, glasali bi za pristupanje Crne Gore EU. Ova brojka nam daje veliki podstrek da nastavimo naporno da radimo na postizanju zajedničkog cilja – da Crna Gora što prije postane sljedeća članica evropske porodice. Međutim, EU može samo da podrži ovaj proces. Teret odgovornosti leži na kreatorima politika u državi“, navela je ona.

Popa je kazala da poruka crnogorskih građana – da je njihova budućnost u EU – mora prevazići sve političke podjele i postati snažan motivacioni faktor da svi ostave razlike po strani i da rade na zajedničkom cilju.

„Sad je vrijeme da se napravi iskorak, da se na riječima i djelu pokaže posvećenost evropskoj budućnosti Crne Gore. Potrebno je da zajedno predvodite društveno-ekonomski oporavak nakon kovida-19, unaprijedite reformsku agendu u oblasti vladavine prava i ojačate društvenu koheziju“, zaključila je Popa.

Bonus video: