Milačić u Velici: Odnos prema zločinu u Velici, mjera našeg pomirenja samih sa sobom

"S toga Prava Crna Gora ovom prilikom najavljuje da će se uvijek i na svakom mjestu snažno zalagati da se zločini nikad ne zaborave, i da žrtve, ma sa koje strane dolazile, nikada ne budu prekrivene velom zborava i uvijek dobiju zasluženu pravdu i pijetet, zbog čega ćemo, kako smo i najavili, u Skupštini Crne Gore podržati Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici"

7246 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić položio je vijenac u plavskom selu Velici posvećen žrtvama masakra koji se 28. jula 1944. godine dogodio u tom selu, obilježavajući 77 godina od tog stravičnog pokolja, navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Oni dodaju da je Milačić vijenac položio zajedno sa predsjednikom odbora Prave Crne Gore u Plavu Sinišom Radenovićem.

Milačić je tom prilikom izjavio da smo "mi" kao država i društvo dužni da se sa "pijetetom" sjećamo svih nevinih žrtava.

„Danas kada se navršava 77 godina od stravičnog pokolja u Velici kada su pripadnici nacističke SS jednici Princ Eugen uz asistenciju muslimanskih ekstremista iz jedinice Skenderbeg, pobili najmanje 500 stanovnika Velike, od čega 118 djece mlađe od 12 godina, ukučujući i odojčad u kolijevci, mi smo kao država i društvo dužni da se sa pijetetom sjećamo ovih nevinih žrtava", kazao je Milačić.

Prema njegovim riječima Crna Gora nikako ne smije da dočeka i skoru 80. godišnjicu ovog događaja, a da se kako ističe institucionalno kao odgovorna država ne odredi "prema teškom zločinu u Velici, koji je ostao snažno urezan u kolektivno sjećanje žitelja podčakorskog kraja".

Milačić je kazao da to dugujemo kako nevinim žrtvama tako i "našoj djeci i budućim pokoljenjima".

"To dugujemo kako nevinim žrtvama, tako i našoj djeci i budućim pokoljenjima, kako bi Crna Gora uistinu našla svoj mir i bila pomirena sama sa sobom", istakao je Milačić.

Milačić je kazao da ako je Skupština Crne Gore osudila zločine koji su proistekli iz građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije, sada imamo kako je naveo još veću obavezu da osudimo zločine koji su se desili na tlu Crne Gore.

"Ako je Skupština Crne Gore osudila zločine proistekle iz građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije, onda tim prije sada imamo veću obavezu da nikada ne zaboravimo i osudimo one zločine koji su se desili na tlu same Crne Gore".

On dodaje kako je to jedini iskreni put ka pomirenju i izgradnji društva.

"Zasnovanom na istinskom međuetničkom i međuvjerskom skladu", istakao je Milačić.

Milačić dodaje kako je današnji dan prilika da se podsjetimo da je Crna Gora "nažalost" i vjerni opis zemlje iz pjesme „Svijetli grobovi“ velikog Jovana Jovanovića Zmaja.

"S tim u vezi zasigurno je današnji dan prava prilika da se podsjetimo da je Crna Gora nažalost i vjerni opis zemlje iz pjesme „Svijetli grobovi“ velikog Jovana Jovanovića Zmaja, u kojoj je – „svaka stopa: grob do groba“.

Prema njegovim riječima nemilosrdne i beskompromisne istorijske podjele i bratoubilački sukobi u Crnoj Gori ostavili su kako je istakao svoj teški i krvavi pečat na svakoj stopi "ove ispaćene zemlje u vidu bezbrojnih stratišta, pasjih grobanja i masovnih grobnica kada je na našu sopstvenu sramotu i tragediju prečesto jurišao brat na brata".

Milačić dodaje da Prava Crna Gora ovom prilikom najavljuje da će se uvijek i na svakom mjestu zalagati da se zločini nikad ne zaborave.

"S toga Prava Crna Gora ovom prilikom najavljuje da će se uvijek i na svakom mjestu snažno zalagati da se zločini nikad ne zaborave, i da žrtve, ma sa koje strane dolazile, nikada ne budu prekrivene velom zborava i uvijek dobiju zasluženu pravdu i pijetet, zbog čega ćemo, kako smo i najavili, u Skupštini Crne Gore podržati Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici", kazao je Milačić.

On je naveo da je odnos prema žrtvama Velike mjera našeg pomirenja samih sa sobom.

"Naš odnos prema žrtvama Velike je mjera našeg pomirenja samih sa sobom", zaključio je Milačić.

Bonus video: