Vlada: Institucionalno ćemo se odrediti prema zločinima u Velici, Pivi i svim stratištima

"To je naš dug prema nevinim žrtvama, ali i prema budućim pokoljenjima, kako bi Crna Gora našla svoj mir", saopšteno je iz Vlade

17242 pregleda 416 reakcija 54 komentar(a)
Delegacija Vlade na polaganju vijenca, Foto: Vlada Crne Gore
Delegacija Vlade na polaganju vijenca, Foto: Vlada Crne Gore

Delegacija Vlade Crne Gore, predvođena ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, položila je vijenac u čast žrtava zločina u Velici, stradalih na današnji dan 1944. godine.

"Time je državni vrh Crne Gore prvi put nakon 77 godina odao počast nevino stradalim žrtvama zločina koji su počinile nacističke SS jednice Princ Eugen, uz asistenciju jedinice Skenderbeg. Tom prilikom ubijeno je više stotina djece, žena i staraca, i spaljeno preko 300 domova", saopštili su iz Vlade.

Kako su kazali, Crna Gora će se institucionalno odrediti prema svim stratištima.

"Crna Gora će se, kao odgovorna država, i institucionalno odrediti prema teškom zločinu u Velici, ali i Pivi i svim stratištima koja moraju biti trajno urezana u kolektivno sjećanje crnogorskih građana. To je naš dug prema nevinim žrtvama, ali i prema budućim pokoljenjima, kako bi Crna Gora našla svoj mir", saopšteno je iz Vlade.

Zbog službenog odsustva, premijer Zdravko Krivokapić odredio je Milatovića da predvodi delegaciju. U njenom sastavu bili su i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, generalna sekretarka Vlade Crne Gore Žana Praščević Milačić i savjetnik premijera za pravna pitanja Ivan Šikmanović.

Nakon polaganja vijenca, episkopi pakračko-slavonski Jovan i budimljansko-nikšićki Metodije služili su pomen i svetu arhijerejsku liturgiju.

Liturgiji su, piše u saopštenju. pored delegacije Vlade, prisustvovali i članovi porodica nastradalih, kao i predstavnici parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore.