Vujović: Neophodan širi konsenzus za Tužilački savjet

"Od izuzetne važnosti je da ovom procesu pristupimo maksimalno ozbiljno i prije svega sa namjerom da se međusobno dogovaramo, a svakako da je dobra prilika i mjesto za ovakav razgovor naredni sastanak parlamentarnog dijaloga koji je pokrenuo predsjednik Skupštine"

3738 pregleda 8 komentar(a)
Vujović, Foto: Socijaldemokratska stranka
Vujović, Foto: Socijaldemokratska stranka

Socijaldemokratska partija (SDP) smatra da je u susret izbora članova Tužilačkog savjeta neophodno pokazati političku volju za stvaranje šireg parlamentarnog konsenzusa, kako bi se, kako je saopšteno, izbjegla svaka sumnja u politizaciju ovoga tijela i njegovu punu političku kontrolu od strane vlasti.

Generalni sekretar SDP-a, Ivan Vujović naveo je da proces izbora mora biti maksimalno otvoren i transparentan jer je to jedini način, uz obezbjeđivanje šireg konsenzusa za izbor kandidata, kojim bi se "djelimično eliminisali sve manjkavosti usvojenog Zakona o tužilaštvu".

"Od izuzetne važnosti je da ovom procesu pristupimo maksimalno ozbiljno i prije svega sa namjerom da se međusobno dogovaramo, a svakako da je dobra prilika i mjesto za ovakav razgovor naredni sastanak parlamentarnog dijaloga koji je pokrenuo predsjednik Skupštine. To je jedini put da uspostavimo međusobno povjerenje oko ovako krupnog pitanja od kojeg zavisi naš dalji napredak u oblasti vladavine prava i evropski put države koji je trenutno nažalost blokiran", naveo je Vujović.

Dodao je da u SDP-u očekuju od parlamentarne većine, ili makar jednog njenog dijela, da svoje partijske i koalicione interese podrede opštem i državnom interesu i potrebi da se dobije Tužilački savjet koji će biti rezistentan na svaki politički uticaj.

Dogovor i širi konsenzus oko članova Tužilačkog savjeta stvorio bi pozitivnu klimu i za neophodan dogovor oko izbora VDT, članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda za koje je potrebna kvalifikovana većina u Parlamentu. SDP iskazuje spremnost da u okviru započetog parlamentarnog dijaloga bude konstruktivan partner i da pruži podršku najboljim i najstručnijim kandidatima za Tužilački savjet", zaključio je

Bonus video: