Če: Južna Koreja će donirati brod za istraživanje mora vrijednosti 200.000 dolara

"Abazović je istakao da Crna Gora Južnu Koreju smatra važnim i respektabilnim, prijateljski nastrojenim partnerom sa kojim želi unaprijediti odnose na više nivoa, naročito na polju privrede, zelene ekonomije, energetike, digitalne tehnologije..."

7059 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka sa ambasadorom Južne Koreje, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Sa sastanka sa ambasadorom Južne Koreje, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Ambasador Južne Koreje Hjong-ćan Če najavio je realizaciju donacije broda u vrijednosti od 200.000 dolara za istraživanje mora.

On je, saopštili su iz kabineta potpredsjednika Vlade, naglasio da je Južna Koreja uvijek spremna da pomogne prijateljskim zemljama.

Če se sastao sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem i ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem.

"Ambasador Hjong-ćan je naglasio da između dvije zemlje postoji dobra ekonomska saradnja, koja se najbolje ogleda u tome da se između dvije države zapaža rast trgovinske razmjene. Govoreći o jačanju saradnje u oblasti kulture i povezivanja građana dvije države, ambasador Hjong-ćan je najavio organizovanje kulturno-umjetničkog događaja u Podgorici koji će približiti tradiciju Južne Koreje Crnoj Gori i njenim građanima", zaključuje se u saopštenju.

"Abazović je istakao da Crna Gora Južnu Koreju smatra važnim i respektabilnim, prijateljski nastrojenim partnerom sa kojim želi unaprijediti odnose na više nivoa, naročito na polju privrede, zelene ekonomije, energetike, digitalne tehnologije, obrazovanja, razvoja preduzetništva, inovacija i razmjene znanja", kazali su.

Kao najbolje pokazatelje odličnih odnosa dvije zemlje naveo je dvije vrijedne donacije koje je Južna Koreja uputila Crnoj Gori tokom krize kovid-19, u vidu 1.000 PCR testova i 277.000 zaštitnih maski, koje su bile u vrijednosti od 200.000 dolara.

Kako se dalje navodi, Bojanić je naglasio da između Crne Gore i Republike Koreje postoji ogroman prostor za unapređenje saradnje, "naročito u oblasti privrede, kroz snažnije povezivanje crnogorskih i korejskih kompanija preko kancelarije Korejanske agencije za promociju trgovine i investicija (KOTRA)", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: