Krivokapić: Neću doći na kontrolno saslušanje, gdje ste vidjeli da pozicija napušta parlament i protestuje

"Ništa ne radim tajno, uvijek sam bio transparentan. Poštujem svakog poslanika i svaki odbor, ali ako bi tako radili, ja se ne bih vadio iz tužilaštva i ispitnih mjesta", naveo je Krivokapić

66129 pregleda 880 reakcija 148 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Nikola Dragaš
Krivokapić, Foto: Nikola Dragaš

Predsjednik Vlade, Zdravko Krivokapić, kazao je da neće doći sjutra na kontrolno saslušanje pred Odborom za bezbjednost i odbranu, zbog tvrdnji da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić namjeravao da ga uhapsi ako potpiše temeljni ugovor sa Srpakom pravoslavnom crkvom (SPC).

On je rekao da je njegova izjava nepromijenjena, sve je jasno i da neće da odaje izvor, kao što novinari ne odaju svoje izvore.

"To je pitanje koje treba dovesti na mjeru poznanija prava. Rekao sam da imam informaciju i da je pouzdan izvor, a kad je izvor pouzdan onda je informacija tačna...Sve su to stvari koje treba Tužilaštvo da uzme, ima Specijalni tim. Sve sam rekao jasno i precizno, sve građane treba da zabrinjava to da neko premijera može da targetira na ovaj način. Ništa ne radim tajno, uvijek sam bio transparentan. Poštujem svakog poslanika i svaki odbor, ali ako bi na svaku izvajvu premijera tako radili, ja se ne bih vadio iz tužilaštva i ispitnih mjesta", rekao je Krivokapić novinarima nakon premijerskog sata.

On je pitao zašto se ne postavlja obrnuto pitanje zašto Odbor za bezbjednost nije došao da radi u trenutku kada je trebalo da verifukuje ili ne verifukuje predlog za direktora ANB-a.

Na pitanje na koje je poslanike mislio kada je tokom premijerskog sata rekao da će nakon formiranja novog tužilaštva mnogi odgovarati, među njima i neki poslanici.

“Vrlo sam jasan bio, znate bolje kao novinari da su mnogobrojni problemi bili prethodnih 30 godina i postupci vođeni na pomalo čudan način, gdje su favorizovani određeni ljudi i institucije, krediti koji su se dobijali, iz recimo Abu Dabi fond, na jedan vrlo specifičan i netransparentan način”, kazao je Krivokapić.

On je dodao da je, od svih institucija koje funkcionišu u Crnoj Gori, pravosuđe najviše zarobljeno.

Upitan kako komentariše najavu Demokratskog fronta (DF) da će organizovati proteste protiv Vlade na jesen, premijer je odgovorio da je u Crnoj Gori "danas sve moguće".

"Gdje ste vidjeli da pozicija napušta parlament i da protestuje? Ona ima svoja legitimna prava i oni treba da pokrenu pitanje povjerenja ovoj Vladi i provjere ko je u pravu. Zašto oni to rade, pitajte njih. Neću biti taj koji će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi, niti ću dati ostavku, kao što oni žele", poručio je Krivokapić.

Ponovio je da je ušao srcem u politiku, i želio je da koalicija "Za budućnost Crne Gore" bude baš za budućnost, da se izađe iz prošlosti, ali “iz prošlosti Crna Gora ne može da izađe”.

Krivokapić je kazao da Demokratska partija socijalista (DPS) treba da doživi "reinženjering".

"Njihov duh je vidljiv na svakom koraku. Oni treba da se promijene, pa da svojom promjenom doprinesu Crnoj Gori. Ne samo oni, nego svi mi pojedinačno, ali posebno oni, jer samo čekaju trenutak kad će biti novi njihov iskorak za buduća djela", dodao je on.

Krivokapić tvrdi da Vlada ima "stopostotnu međunarodnu podršku", što će se pokazati i kroz kapitalne investicije i brojne investitore koji će doći.

Naveo je i da je Vlada krenula putem borbe protiv organizovanog kriminala, ali da to zavisi ne samo od njih, već i od drugih grana vlasti.

Upitan kad će se vakcinisati protiv koronavirusa, premijer je rekao da svaki put, prije nego što krene u inostranstvo, odradi PCR test i test na antitijela.

"Kad se to spusti na neku nižu mjeru, onda ću se vakcinisati", rekao je Krivokapić.

Bonus video: