Nova uprava plaća dugove Kusovčeve administracije

Opština Tivat postepeno smanjuje svoje neizmirene obaveze

5784 pregleda 7 komentar(a)
Željko Komnenović, Foto: Siniša Luković
Željko Komnenović, Foto: Siniša Luković

Tokom prošlog mjeseca, Opština Tivat je isplatila ukupno 106.811 eura na ime neizmirenih svojih obaveza iz ranijeg perioda. Najviše novca iz gradske kase po tom osnovu je otišlo na plaćanje neizmirenih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u lokalnoj upravi za što je tokom juna u državne fondove uplaćeno ukupno 80.895 eura. Tokom prošlog mjeseca izmireno je i 8.834 eura ranijih obaveza lokalne uprave Tivta za neplaćene usluge pružene Opštini, te 3.705 eura ranijih obaveza za razni kupljeni materijal. Izmireno je i 2.850 eura dugova na ime “ostalih obaveza”, te isplaćeno 10.157 eura na ime kapitalnih izdataka koji ranije nisu bili podmireni.

Inače, ukupni prihodi Opštine Tivat po svim osnovama tokom juna su iznosili 1.084.820 eura, što znači da je oko 10 posto tog novca potrošeno na isplaćivanje neizmirenih obaveza a koje je aktuelna gradska NP-BF-GB uprava naslijedila od prethodne lokalne DPS-DSD-HGI vlasti Tivta. Ukupno je kada je preuzela upravljanje gradom, aktuelna lokalna vlast zatekla neizmirenih oko 4,5 miliona eura dospjelih obaveza Opštine koje je nagomilala prethodna administracija bivšeg gradonačelnika Siniše Kusovca. Pored oko 553.000 eura koliko je aktuelna tivatska vlast za prvih plola godine isplatila po osnovu vraćanja rata i kamata na ranije uzete dugoročne kredite za gradnju vodovodne i kanalizacione infrasttrukture, u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine, administracija aktuelnog predsjednika opštine Željka Komnenovića (NP) izmirila je i 979,4 hiljade eura na ime obaveza iz prethodnog perioda.

Inače, na kraju prvog polugodišta 2021. Opština Tivat i njene javne ustanove imale su ukupno 1.474.180 eura neizmirenih obaveza. Od toga se najveći dio (ukupno 646.567 eura) odnosi na poreze i doprinose na zarade zaposlenih u lokalnoj upravi i tim ustanovama, a što je boljka koju Tivat vuče iz prošle godine kada je kašnjenje u izmirivanju tih obaveza, kao pravilo svog poslovanja, uvela Kusovčeva uprava nad Tivtom.

Na početku jula mjeseca, Opština Tivat imala je i 115.344 eura neizmirenih obaveza po osnovu transfera institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru, te 155.332 eura neizmirenih obaveza po pozajmicama i kreditima. Ukupne neizmirene obaveze po osnovu otplate dugova na kraju drugog kvartala 2021. iznoslile su 561.935 eura. S.L.

Bonus video: