SNP i DF traže da se sjutra biraju članovi Tužilačkog savjeta

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", većina partija vlasti je za to da se sjutra održi sjednica Skupštine i izabere dio članova Tužilačkog savjeta. Čeka se samo stav Demokrata

34124 pregleda 547 reakcija 33 komentar(a)
Poslanici DF i SNP, Foto: Savo Prelević
Poslanici DF i SNP, Foto: Savo Prelević

Poslanici SNP-a i Demokratskog fronta podnijeli su predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću inicijativu da se sjutra održi sjednica parlamenta i izabere novi Tužilački savjet.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", većina partija vlasti je za to da se sjutra održi sjednica Skupštine i izabere dio članova Tužilačkog savjeta. Čeka se samo stav Demokrata.

“Ovim zahtjevom je ispunjen uslov da sazivanje sjednice traži 1/3 poslanika. Podsjećamo da članom 85 Poslovnika Skupštine Crne Gore postoji mogućnost za zakazivanje sjednice u ovom roku. Naš zahtjev ne sprječava Predsjednika Skupštine da predloži druge tačke dnevnog reda. Poznato je da u ponoć 31. jula, ističe redovno zasjedanje, te da propuštanje ovog roka, sjednicu ne bi mogli da održimo prije 16.avgusta, čime bi omogućili da se dovrši proces opstrukcija starog -Tužilačkog savjeta i da se stvore nove prepreke za promjene u Tužilaštvu”, piše u zahtjevu.

Zahtjev su potpisali poslanici SNP-a Vladimir Joković, Dragan Ivanović, Danijela Đurović, Dragan Vukić i Milosava Paunović, kao i poslanici DF-a Slaven Radunović, Simonida Kordić, Strahinja Bulajić, Jovan Vučurović, Jelena Božović, Radoš Zečević, Milo Božović, Milan Knežević, Milun Zogović, Predrag Bulatović, Maja Vukićević, Dragan Bojović, Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora), Maksim Vučinić (Radnička partija), Dejan Đurović i Nataša Jevrić.

GP URA je pozvala sve poslanike u Skupštini da se bez bilo kakvih odlaganja izabere.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu predviđeno je da TS ima 11 članova - po pet iz redova tužilaca i uglednih pravnika i NVO, te jednog predstavnika Ministarstva pravde. Pravnike i predstavnika Ministarstva pravde bira Skupština prostom većinom.

Namjera nove vlasti je da promjenama u sastavu TS otvori put za smjenu v.d. VDT-a Dražena Burića i razrješenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića jer je nova vlast nezadovoljna rezultatima rada Tužilaštva smatrajući da je selektivno radilo posao i da je pod političkim uticajem bivše vlasti.

Bonus video: