Za tango sa Evropom potrebno dvoje

Lekić kazao da u Crnoj Gori, uz svu podijeljenost postoji ogroman konsenzus kada je u pitanju put ka EU

6593 pregleda 1 komentar(a)
Postati član EU ne znači da počinje bajka: sa okruglog stola, Foto: Jadranka Ćetković
Postati član EU ne znači da počinje bajka: sa okruglog stola, Foto: Jadranka Ćetković

Dijaspora je bitan dio procesa pristupanja Crne Gore EU i od nemjerljive je važnosti da se uključi u raznovrsne vidove podrške, ocijenjeno je juče na okruglom stolu u Bijelom Polju.

Okrugli sto “Uloga dijaspore u procesu evropske integracije”, održan je u okviru manifestacije Dani dijaspore - iseljenika Crne Gore u Bijelom Polju.

Predsjednica Crnogorske panevropske unije (CPEU) Gordana Đurović kazala je da je najteže novinarsko pitanje uvijek bilo kada, ali, ipak je, smatra ona, važnije kako.

Ona je podsjetila da je za taj “tango” ipak potrebno dvoje.

”I Evropa treba da ‘igra’ tako da nas vidi zajedno, a i mi treba da ispunimo dio svojih zadataka koji stoje pred nama i tu zaista nema prečica, svako treba da učini svoj dio posla”, kazala je Đurović napominjući da je dijaspora važan dio tog procesa.

Ukazala je da EU nije keš mašina za ispostavljanje novca za infrastrukturne projekte, ali da jeste važna, a da se benefiti članstva mogu vidjeti na istoku Evrope koji se značajno razvio upravo uz evropske fondove.

Predsjednik Skupštinskog odbora za međunarodne odnose i dijasporu Miodrag Lekić kazao da u Crnoj Gori, uz svu podijeljenost postoji ogroman konsenzus kada je u pitanju put ka EU.

”To je valjda jedini konsenzus koji imamo u Crnoj Gori. EU i postati njen član ne znači da počinje bajka, ali opredjeljenje u Crnoj Gori je i te kako značajno, da prihvatimo standarde, ne u inferiornom smislu, da u nekom kolonijalnom stilu dolaze ovdje da nam saopštavaju pedagogiju, kako se radi i organizuje. Ali sa druge strane, treba prihvatiti pravila tog kluba, a ona su i u našem interesu i taj proces pristupanja je jednako važan kao i članstvo, jer faktički mi se približavamo vrijednosno i tu je bitan jedan funkcionalni sistem demokratija, pravosuđe... “, kazao je Lekić.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Seid Hadžić podsjetio je da je Vlada početkom godine, izmjenom uredbe, eksplicitno saradnju sa dijasporom u pravcu evropske integracije svrstala u obavezne djelatnosti Uprave.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović rekao je da je spreman da prihvati dobre politike koje se tiču lokalnih zajednica od onih koji žive u zemljama EU, ali i drugih razvijenih zemlja.

Bonus video: