Otović: Lokalna vlast da riješi problem otpadnih voda iz auto perionica u BP koje završavaju u Limu

"Pozivam i sve mlade aktiviste da se uključe i doprinesu oporavku Lima, kao i podizanju ekološke svijesti. Ipak, institucije su te koje primarno snose odgovornost i moraju stati u zaštitu životne sredine", zaključila je predsjednica Foruma mladih bjelopoljske URE

5148 pregleda 36 reakcija 1 komentar(a)
Otović, Foto: URA
Otović, Foto: URA

Predsjednica Foruma mladih bjelopoljskog odbora Građanskog pokreta URA Anđelija Otović pozvala je lokalnu vlast i nadležne da hitno reaguju i preduzmu potrebne mjere kako bi spriječili zagađenje rijeke Lim koje prouzrokuju auto perionice.

Otović objašnjava da većina autoperionica nema separatore za tretman otpadnih voda, već ih ispušta u atmosfersku ili fekalnu kanalizaciju, kanale koji vode do Lima ili se otpadne vode razlivaju po tlu.

Kako je kazala, od više desetina perionica, koliko ih ima u Bijelom Polju, samo par njih radi legalno i u skladu da svim propisima.

"Izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu je dokument pravno utemeljen u zakonskoj regulativi, i kao takav neophodan prije izgradnje objekata. Zbog toga su nadležne službe u obavezi da provjere uticaj auto perionica na životnu sredinu, biodiverzitet, zemljište, kao i kvalitet vazduha i vode. Ne treba podsjećati da su rijeka Lim i njene pritoke pod velikim negativnim uticajem već duže vrijeme, što je direktno posljedica antropogenog djelocanja", ističe ona.

Kazala je i da je građanska odgovornost zaštiti prirodne resurse.

"Pozivam i sve mlade aktiviste da se uključe i doprinesu oporavku Lima, kao i podizanju ekološke svijesti. Ipak, institucije su te koje primarno snose odgovornost i moraju stati u zaštitu životne sredine", zaključila je predsjednica Foruma mladih bjelopoljske URE.

Bonus video: