Demokrate neće novog Katnića

Skupština bi kandidate za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika mogla izabrati najranije 16. avgusta, pod uslovom da se do tada postigne dogovor između Demokrata i DF-a koji se spore oko jednog kandidata - Nikole Bulatovića

44753 pregleda 208 reakcija 101 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi mogao biti izabran dio Tužilačkog savjeta (TS) iz reda uglednih pravnika može se održati najranije 16. avgusta, s obzirom da predstavnici parlamentarne većine do isteka redovne sjednice 31. jula u ponoć, nisu uspjeli da postignu dogovor oko konačne liste kandidata.

Prije eventualnog održavanja sjednice, neophodno je da resorni Odbor za politički sistem, upravu i pravosuđe utvrdi konačnu listu kandidata za TS, koju bi dostavio plenumu.

Od 16 prijavljenih kandidata iz reda uglednih pravnika, Odbor je saslušao 13, od kojih su najviše podrške dobili advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović i Filip Jovović. Dogovor nije postignut jer se Demokratski front i Demokrate nisu usaglasili oko podrške kandidatu Nikoli Bulatoviću, koji je svojevremeno bio branilac jednog od lidera DF-a Andrije Mandića u predmetu “Državni udar”.

Demokrate insistiraju da TS bude bez politički obojenih kandidata, kakvim smatraju Bulatovića, dok u DF-u njegov angažman ne smatraju spornim jer on nije bio član tog politčkog saveza.

Jedan od osnivača organizacije “Kod” i analitičar Srđan Perić ocijenio je za “Vijesti” da je nužno početi s neselektivnom borbom za pravo i pravdu, a preduslov za tako nešto jeste konstituisanje TS u novom sastavu.

”U tom smislu puna je odgovornost novih vlasti da ne bude političkog uticaja nad Tužilaštvom, te da ono u svom funkcionisanju bude utemeljeno u struci i integritetu. To neće biti ni lak ni jednostavan zadatak, ali se u tom pravcu mora ići i na tome treba insistirati - to je preduslov stvaranja pravedne, efikasne i dugoročno održive zajednice”, kazao je Perić.

Bogdanović: Rok za izbor nije propisan Zakonom

Predsjednik poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović istakao je za “Vijesti” da zakonski rokovi za izbor četiri člana TS iz reda uglednih pravnika nijesu propisani Zakonom o državnom tužilaštvu.

”Zakon o državnom tužilaštvu propisuje jedino rok od 30 dana za izbor člana TS iz reda NVO sektora, koji počinje teći od trenutka utvrđivanja Predloga liste kandidata na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu. Kako predlog liste nije utvrđen na pomenutom Odboru, ovaj zakonski rok još uvijek nije počeo da teče”, kazao je Bogdanović.

On je istakao da, ukoliko se stvore političke i formalne pretpostavke za izbor potpuno nepartijskog TS, odnosno postigne dogovor i matični odbor utvrdi predlog pet kandidata za članove, isti se bez ikakvih problema može birati na vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore u avgustu.

Bogdanović je kazao da su, kao partija, učinili sve da postignu politički dogovor o izboru nepristrasnih članova TS, nudeći svim partijama da sami izaberu pet članova, samo da ne budu partijski kandidati. Istakao je da su na predlog DF-SNP-URA od predloženih pet kandidata, prihvatili četiri i saopštili da umjesto advokata Andrije Mandića sami izaberu kog god hoće, naravno od kandidata koje su prethodno definisali kao prihvatljive.

”Složićete se da je ovo i izuzetno korektan i pošten pristup, ali nije prihvaćen zato što se očigledno želi da u bliskoj budućnosti umjesto DPS-ovog Milivoja Katnića imamo DF-ovog Milivoja. To nikad nećemo dozvoliti”, kazao je Bogdanović.

On je istakao da je nepolitički TS siguran put ka uspješnoj i punoj integraciji Crne Gore u EU:

”Svako ko se tome protivi, protivi se stavovima Evropske komisije i svih međunarodnih i evropskih standarda.”

Bošnjak: Korumpirani tužioci nas nadmudrili

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP) ocijenila je za “Vijesti” da je šteta što nisu postigli dogovor iako su bili vrlo blizu, jer će ovo stvoriti velike probleme:

”Prije svega što su konsolidovane snage unutar postojećih struktura Tužilaštva i oni su vrlo ažurno pokušali nas da preduhitre i nažalost su nas i preduhitrili. Imamo već predlog za vrhovnog državnog tužioca i vjerovatno će biti izabrani i predstavnici pojedinih tužilaštava”, kazala je Bošnjak.

Aktuelni TS je u petak predao Skupštini predlog da za VDT-a bude izabran sadašnji v.d. VDT-a Dražen Burić.

Bošnjak je istakla da će to stvoriti veliki problem, zato što su to “zatočene, korumpirane strukture” za koje su svi imali priliku da vide kako su radili, odnosno “kako nisu radili i kako su bili ti koji štite sve one kriminalce povezane s vrhom vlasti”.

Bošnjak je kazala da je izborom TS trebalo da obezbijede profesionalizaciju TS i “provjetravanje tih hermetički zatvorenih struktura”.

”Imali smo veliki broj kandidata i svi smo se složili da je bilo jako kvalitetnih. Ono što je na kraju ispalo sporno - šta znači neko ko je ‘politički obojen’? Mi smo bili mišljenja da ne može neko da se diskredituje zato što je bio branilac u politički instruiranim procesima od Specijalnog državnog tužilaštva protiv DF-a, iako kandidat Nikola Bulatović nije ni član DF-a”, istakla je Bošnjak.

Ona je kazala da Bulatović ne može biti sporan s tog aspekta, jer bi onda sporili svakog advokata:

”Sporniji su mi oni što su branili Šarića, a imamo kandidata koji je branio Šarića, ili neko ko je branio druge sporne procese. To je valjda profesionalizam...”

Ona je kazala da time što nisu postigli dogovor ima osjećaj da “daju vještačko disanje” korumpiranim tužiocima koji su ih nadmudrili, navodeći da će se to sigurno negativno odraziti na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Marović: Depolitizacija imperativ

Potpredsjednica GP URA Jovana Marović je ocijenila da je stanje u Tužilaštvu dosta dugo haotično zbog čega trpe reforme u zemlji, a u prvom redu borba protiv korupcije i organizovanog kriminala:

”Pored toga, postoje i drugi opravdani razlozi zbog kojih nije dobro dalje odaganje postupka imenovanja Tužilačkog savjeta: rokovi iz Zakona o Državnom tužilaštvu, potreba jačanja vladavine prava, odnosno ispunjavanje mjerila iz poglavlja 23 i 24, te obezbjeđivanje mjerljivih rezultata u okviru njih.”

Ona je istakla da je imperativ da Tužilački savjet bude depolitizovan, navodeći da uvažavaju sugestije da je potrebno težiti širem konsenzusu, “ali je trenutno stanje neodrživo i pogubno za demokratizaciju”.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu predviđeno je da TS ima 11 članova - po pet iz redova tužilaca i uglednih pravnika i NVO, te jednog predstavnika Ministarstva pravde. Pravnike i predstavnika Ministarstva pravde bira Skupština prostom većinom. Predstavnici iz reda tužilaca bi trebalo da budu izabrani na tužilačkoj konferenciji koja je zakazana za 3. avgust.

Namjera nove vlasti je da promjenama u sastavu TS otvori put za smjenu v.d. VDT-a Dražena Burića i razrješenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, jer je nova vlast nezadovoljna rezultatima rada Tužilaštva smatrajući da je selektivno radilo i da je pod političkim uticajem bivše vlasti.

Perić: Kritički osvrt korisniji od hvalospjeva

Komenatarišući poruke ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Roberta Vebera i šefice Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oane Kristine Popa oko formiranja TS, Srđan Perić je kazao da ih doživljava dobronamjernim:

”To su poruke da su nam potrebni nezavisni, politički neutralni i stručni članovi Tužilačkog savjeta, te da interesi građana moraju biti ispred partijskih interesa. To su teze koje govore o značaju postojanja neophodnosti snažnih i nezavisnih institucija koje su nam potrebne ako hoćemo ka društvu vladavine prava.”

Veber je saopštio da planirani postupak imenovanja u TS, neposredno prije ljetnje pauze u Skupštini, ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu. Iz tog razloga, kako je rekao, podržavaju sve glasove koji se zalažu za postupak koji vodi ka dostizanju konsenzusa.

Šefica Delegacije Evropske unije je u srijedu poručila da je konstruktivni dijalog put ka imenovanju nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova TS-a iz redova uglednih pravnika i NVO:

”Političke većine dolaze i prolaze, a ulaganje u nezavisne, politički neutralne i stručne institucije je direktno ulaganje u bolji kvalitet života građana i u budućnost Crne Gore u EU.”

Perić je ocijenio da je naša specifičnost da je rukovodstvo Tužilaštva u prethodnim godinama svojim pristrasnim i od politike zavisnim ponašanjem obesmislilo duh Ustava i zakona koji garantuje njegovu autonomju. Istakao je da su dvostruki aršini i nejednakost u postupanju doveli do urušavanja povjerenja u ovu instituciju.

”Dakle, tu su promjene bile nužne, prije svega u personalnom smislu i sada je obaveza nove vlasti da pokaže da će se ponašati drugačije od prethodne kada je u pitanju građenje nezavisnosti institucija. Pritisak javnosti i obraćanje EU predstavnika na različitim nivoima treba da je podsjećaju na to”, rekao je Perić.

On je istakao da je poželjno “da se naviknemo da je pažljivo posmatranje poteza vlasti i kritički osvrt u odnosu na rizike i potencijalno ili realno loše prakse za zajednicu mnogo korisnije od hvalospjeva”.

Bošnjak je kazala da ne spori ono što je Veber rekao, ali da je to bilo direktno miješanje u unutrašnje stvari države.

Iz SNP-a su za “Vijesti” saopštili da su, imajući u vidu dosadašnji sastav i rad TS, koji je bio “udarna pesnica” DPS režima, razumljive poruke ambasadora Vebera i Pope, koji “ žele da proces izbora novog sastava Tužilačkog savjeta protekne zakonito i transparentno”.

”Ono što je najvažnije jeste da ovaj proces bude zakonit, transparentan i sproveden u skladu s pozitivnim propisima, kako bismo izbjegli bilo kakve probleme i nedoumice u budućnosti, koje bi mogle da dovedu u pitanje legitimitet članova ovog važnog tijela.”

Perić: Neće biti lako do dvotrećinske većine

Srđan Perić je kazao da nije preveliki optimista da će se brzo i lako obezbijediti dvotrećinska većina koja je potrebna za izbor nekoliko ključnih pozicija u pravosuđu, “pa se čini sve izvjesnijim da ćemo imati VDT u v.d. stanju”.

”Samo ograničenje da neko može biti VDT u v.d. stanju najviše 12 mjeseci može biti demotivišuće da se neko od znanja i integriteta prihvati tako ozbiljnog i moguće po sopstvenu bezbjednost rizičnog posla. Novoj vlasti je bilo ukazano na rizike takvog rješenja, ali su oni odlučili da ignorišu ta upozorenja.”

Krivokapić: Uslov za početak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je juče da su interesi građana i države iznad svakog pojedinca i svake političke partije i da promjene u tužilaštvu nisu moguće bez hrabre odluke Skupštine.

On je pozvao sve partije, a naročito partije parlamentarne većine, da pokažu odgovornost tako što će izabrati nepolitički, a profesionalan TS.

”Izbor novih članova TS u skladu s nedavno usvojenim zakonima o tužilaštvu, ključni je korak ka uspostavljanju nezavisnog i profesionalnog vrhovnog državnog tužilaštva i početku ozbiljne i bespoštedne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou”, napisao je na Tviteru.

Bonus video: