Picula: EU neće tolerisati nerazumnost vlasti

Dalje eskalacije neće se moći opravdati, ni pod tumačenjima dobronamjernosti i velikih ambicija. EU svjesna velikog truda koji Crna Gora ulaže kako bi važila za zemlju koja živi pravdu i pravednost, prosperitet i međusobno uvažavanje

64264 pregleda 272 reakcija 89 komentar(a)
Picula, Foto: Alexis HAULOT
Picula, Foto: Alexis HAULOT

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula ocijenio je da najavljeni protesti Demokratskog fronta (DF) ne mogu biti doprinos jačanju demokratskih institucija, što Evropska unija očekuje.

”Uistinu bi bila velika šteta kada bi uključene političke stranke počele stvarati utisak nedosljednosti i nekompetentnosti, posebno kad je Crna Gora ovako daleko dogurala”, kazao je Picula u intervjuu “Vijestima”.

On je ocijenio da je usvajanje odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone “Luka Bar”, u kontekstu pristupanja Uniji i poglavlja koja podrazumijevaju reformu pravosuđa, dobrodošao potez.

”Ovim je Crna Gora dala Evropskoj uniji dokaz ozbiljnosti u implementaciji transparentnosti, jačanju institucija, djelotvorne tržišne privrede, kao i sposobnost preuzimanja obaveza”, rekao je Picula.

Dio vladajuće parlamentarne većine, DF, najavljuje moguće proteste u septembru. Vladajuća većina na tri prethodna sastanka nije uspjela da nađe izlaz iz postojeće političke krize, dok je dijalog koji je pokrenuo predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kojim se traži metodologija da se obezbijedi dvotrećinska odnosno tropetinska podrška u Skupštini za izbor funkcija u pravosuđu, tek počeo. Koliko trenutna kriza vlasti utiče na evropski put Crne Gore?

Kako bi bila realizovana u potpunosti, svaka ozbiljna transformacija podrazumijeva određeni stepen neslaganja i previranja. Načelno je za uspjeh potreban dijalog, trijalog, no ipak treba postaviti granice. Razmjena mišljenja svakako jeste poticajna, ali ako se pretvori u prepirku i blokadu, kao što i jeste, tada treba odrediti neke granice. Najavljeni protesti ne mogu biti doprinos jačanju demokratskih institucija što Evropska unija očekuje. Uistinu bi bila velika šteta kada bi uključene političke stranke počele stvarati utisak nedosljednosti i nekompetentnosti, posebno kad je Crna Gora ovako daleko dogurala.

Evropska unija je svjesna velikog truda koji Crna Gora ulaže kako bi važila za zemlju koja živi pravdu i pravednost, prosperitet i međusobno uvažavanje. Mišljenja sam da se dalje eskalacije neće moći opravdati, ni pod tumačenjima dobronamjernosti i velikih ambicija.

Dakle, Evropska unija ima razumijevanja za zahtjevan put koji je u velikoj mjeri Crna Gora dosad prešla, ali vladajući moraju imati na umu da i Unija želi sačuvati reputaciju stabilne, pravedne, demokratske i odgovorne zajednice država koja neće tolerirati nerazumne aktivnosti, prije svega, u svojim redovima, upravo kako bi ostala dovoljno kompaktna i uvjerljiva te tako mogla pomoći i drugim državama kojima je potrebna njena uključenost.

Nadam se kako će se aktuelne tenzije smiriti, a idućih mjeseci Crna Gora vratiti na put kojim je već odmakla. Svakako je najveći teret na koalicionoj vlasti jer mora opravdati odgovornost koju ima.

Iz Vlade su poručili da je usvajanjem odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone “Luka Bar”, konačno zadan snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko te luke i da je nakon 30 godina, došao kraj švercu cigareta. Koliko su ovakvi potezi značajni za Crnu Goru, kada je riječ o napretku u poglavljima 23 i 24?

Zbog svoje geografske lokacije, Bar je već decenijama važno križanje na raznim kriminalnim rutama. Ukoliko je taj lanac šverca cigareta sada trajno prekinut, to je vijest koja je vrlo indikativna za budući razvoj Crne Gore. Čini se kako je crnogorska policija odradila vrlo temeljit posao, te je Vlada pokazala spremnost u suzbijanju nezakonitih načina transporta, što pozdravljam i podupirem. Vjerujem kako je iza same akcije i odluke Vlade o zabrani skladištenja cigareta u toj luci, odlučnost institucija Crne Gore da zemlju oslobode okova kriminalnih grupa koje su uistinu već predugo vladale lancima uvoza i izvoza.

Ova akcija od sada nadalje daje mnogo više prostora institucijama reda i zakona da stanu na kraj kriminalnim radnjama.

Smatram da je ova odluka pokazala da je moguće raskinuti vezu s dugogodišnjim, duboko ukorijenjenim načinima operiranja, koji je na štetu cijele Crne Gore donosio finansijsku korist samo šačici uključenih u kriminalne aktivnosti.

U kontekstu pristupanja Uniji i spomenutih poglavlja koji podrazumijevaju reformu pravosuđa, ovo je dobrodošao potez. Ovim je Crna Gora dala Evropskoj uniji dokaz ozbiljnosti u implementaciji transparentnosti, jačanju institucija, djelotvorne tržišne privrede, kao i sposobnost preuzimanja obaveza.

Kako komentarišete pojačane tenzije između Srbije i Crne Gore nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici?

Činjenica da je Skupština Crne Gore usvojila rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, te smijenila ministra pravde zbog izjave kojom se on relativizira, dovoljno govori o rješenosti zemlje da ne toleriše istorijski revizionizam. Nažalost, konstantno uplitanje i pokušaji političke eksploatacije tragedija iz prošlosti nikako nisu način da se iskupi žrtvama i porodicama tog stravičnog događaja.

Vođstvo Srbije, a tu prije svega mislim na (Aleksandra) Vučića i (Aleksandra) Vulina, kodiranim jezikom takozvanog srpskog sveta pokušavaju ponovo probuditi upravo te duhove. Crna Gora jasno je odabrala svoj politički put i u tome ima podršku Evropske unije.

Bonus video: