izgubljeno dragocjeno vrijeme

Lekić: Krajnji trenutak za ozbiljan rad ka pravednom rješenju Prevlake

Lider Demosa kazao da u novoj vlasti izjavu ministra Radulovića shvataju kao spremnost za zaokret u odnosu na "veliku neozbiljnost prethodnih vlada"

11582 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Lekić, Foto: Skupstina.me
Lekić, Foto: Skupstina.me

Predsjednik Demosa i skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrag Lekić, pozdravio je jučerašnju najavu ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića da će se, poslije godišnjih odmora, resor na čijem je čelu značajnije posvetiti rješavanju pitanja Prevlake.

Iako je, kako je kazao, po svom višestrukom značaju pitanje Prevlake moglo biti i ranije tretirano kao prioritetno od strane nadležnih, u novoj vlasti izjavu nadležnog ministra shvataju kao spremnost za zaokret u odnosu na "veliku neozbiljnost prethodnih vlada".

"U dužem periodu vlada i ministarstvo su uporno i drsko obmanjivali crnogorsku javnost o nekakvim aktvinostima povodm Prevlake, propagandno, dakle lažno predstavljajući faze rada, čas navodnim bilateralnim pregovorima sa Hrvatskom, čas arbitražma na Međunarodnom sudu. Ni od jednog ni od drugog, nije bilo ništa", saopštio je Lekić.

U međuvremnu je, kako navodi, izgubljeno dragocijeno vrijeme, kao i donekle ravnopravna geopolitička pozicija dvije zemlje, sada u korist Hrvatske koja kao članica Evropske unije ima izvjesno jače "međunarodne karte" u daljim procesima oko Prevlake.

"Uz spremnost da pomognemo ukoliko za to bude potrebno, mi ćemo u Odboru za međunarodne odnose, u kojem postepeno uspijevamo da postignemo atmosferu konsenzusa u korist državnih interesa, tražiti precizan izvještaj o konkretnim dosadašnjim aktivnostima, odnosno neaktivnostima povodom Prevlake."

"Sve to treba učiniti javnim i uporediti sa obmanjujućim izjavama nadležnih ministara o navodnom radu na ovom važnom pitanju čije pravedno rješenje traži i Evropska unija kao uslov za evropske integracije Crne Gore", zaključio je Lekić.

Preporučujemo za Vas