Raičević: Spinuju i manipulišu preko društvenih mreža, ovo je razvojni projekat

„Ja i dalje ostajem otvoren, kao i do sada, za komunikaciju sa svim građanima, ali nikako se ne odazivam na pozive na linč kojih smo bili svjedoci prethodnih dana putem medijskih spinovanja ili već poziva putem društvenih mreža“, poručio je Raičević
5319 pregleda 27 komentar(a)
Raičević u intervjuu za Infobiro, Foto: Screenshot/Infobiro
Raičević u intervjuu za Infobiro, Foto: Screenshot/Infobiro
Ažurirano: 02.02.2019. 14:04h

U Baru nema druge lokacije za gradnju vrtića, osim one na kojoj je planirana, poručio je predsjednik opštine Dušan Raičević, navodeći da su ostale lokacije ili u privatnom vlasništvu, ili nijesu adekvatno komunalno opremljene.

„Moram da istaknem da je ovdje ipak riječ o jednoj značajnoj investiciji, i mi kao predstavnici lokalne uprave se odgovorno ponašamo i odnosimo prema toj značajnoj investiciji koju finansira Vlada“, navodi se u izjavi Raičevića. On je istakao da prilikom usvajanja planskog dokumenta 2009. godine nije bilo primjedbi i sugestija, čak ni od pojedinih odbornika koji se sada protive izgradnji vrtića.

Raičević je podsjetio da su izmjene i dopune planskog dokumenta, saglasno propisima, bile na javnoj raspravi od 10 do 25. jula 2009 godine.

„U trajanju javne rasprave nije bila upućena nijedna primjedba, niti sugestija na plansko rješenje, na urbanističkoj parceli broj četiri u zoni G, na kojoj je planirana izgradnja dječijeg vrtića“, kazao je on.

Kako je naveo, među učesnicima na toj javnoj raspravi bili su i neki sadašnji odbornici koji se sada i protive toj izgradnji, a tada na javnoj raspravi nijesu nikakvu primjedbu uložili na predlog izmjena i dopuna plana.

„Tada su među odbornicima u Skupštini bili i neki profesori gimnazije, dok su među odbornicima opozicije koji su tada branili boje plavog tima, a danas takođe odbornici opozicije koji brane boje crvenog tima, bili ljudi koji se danas protive izgradnji vrtića“, rekao je Raičević.

Prema njegovim riječima, ni jedni ni drugi tada nijesu učestvovaali u raspravi, niti su u formi primjedbi ili prigovora, pa čak i sugestija, uopšte uticali na planiranu izgradnju vrtića po tom planskom dokumentu. Raičević je podsjetio da je zmljište na kojem se gradi vrtić svojina države, sa pravom raspolaganja Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete, i korisnik tog prostora je gimnazija „Niko Rolović“.

„Tu posebno moram da naglasim činjenicu sa kojom se takođe pokušalo manipulisati da predmetna lokacija nije u vlasništvu opštine Bar“, istakao je on. Raičević je kazao da će Ministarstvo prosvjete, kao investitor, graditi vrtić uz kreditnu podršku Banke za razvoj savjeta Evrope.

Kako je naveo, naručilac posla za Ministarstvo je Uprava javnih radova koja je od 2014. do 2017. godine u tri pokušaja javnog poziva, tek nakon trećeg uspjela da izabere izvođača radova koji je radove započeo prije par dana.

Važno je, smatra Raičević, istaći i da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo građevinsku dozvolu, da je tom istom ministarstvu Ministarstvo prosvjete podnijelo prijavu za gradnju 9. oktobra pošle godine, a da je kamen temeljac položen 15. oktobra.

„Nakon polaganja kamena temeljca i otvorenog negodovanja dijela građana Bara, podnijeta je građanska inicijativa koju smo prihvatili kao prvu u ovom mandatu kao jedan svojevrstan civilizacijski i korektivni faktor vlasti. Ono što takođe moram da istaknem je da smo to prihvatili kao pravu barsku inicijativu“, kazao je Raičević.

On je rekao da je razgovarao sa predstavnicima građanske inicijative, i da je dogovoreno da se o njoj raspravlja na posebnoj sjednici skupštine opštine Bar koja je održana 12. i 15. novembra.

Raičević je kazao da je tokom sjednice vođena kvalitetna rasprava i razmjena argumenata, uprkos činjenici da podnijeta inicijativa nije bila u saglasju ni sa prethodnim, ni sa u međuvremenu usvojenim novim statutom opštine Bar, „ali smo pokazali jedan visok stepen demokratije i uvažavanje građana“.

On je rekao da mu, nakon zasjedanja na kojem je inicijativa odbijena, nijedan zvaničan poziv predstavnika građanske inicijative nije bio upućen.

„Ja i dalje ostajem otvoren, kao i do sada, za komunikaciju sa svim građanima, ali nikako se ne odazivam na pozive na linč kojih smo bili svjedoci prethodnih dana putem medijskih spinovanja ili već poziva putem društvenih mreža“, poručio je Raičević.

On je ocijenio da opozicioni predstavnici pričom o čempresima pokušavaju manipulisati omladinom i ispolitizovati nastalu situaciju. „Prethodnih dana smo bili svjedoci konstantnih pokušaja predstavnika opozicionih partija da kroz manipulisanje najvrednijim dijelom našeg društva, našom omladinom, pokušaju nadoknaditi manjak podrške građana na prethodnim izborima, i da na taj način pokušaju i nadomjestiti i nedostatak odbornika u lokalnom parlamentu“, naveo je Raičević.

Prema njegovim riječima, ti pokušaji su bili „više nego neuspješni, i ja se iskreno nadam da će građani to i prepoznati“.

Raičević je istakao da se ne smatra odgovornim za trenutnu situaciju, pogotovo zbog činjenice da su to odluke koje su donijete prije više od deceniju.

On je podsjetio da predsjednik opštine ne učestvuje u glasanju na zasjedanjima lokalnog parlamenta. „Iako je bilo pokušaja predstavnika građanske inicijative, imputiranja činjenica, da ću ja uticati na svijest odbornika, i samim tim uticati na njihovo odlučivanje prilikom glasanja o podnijetoj inicijativi. To nijesam učinio tada, to neću raditi ni ubuduće“, naglasio je Raičević.

On je poručio da ostaje otvoren za komunikaciju sa svim građanima, i da podržava građanski aktivizam koji bi se,kako je naveo, trebao manifestovati kroz aktivnije učešće na javnim raspravama koje lokalna uprava organizuje.

„Kao Baranin i kao bivši đak gimnazije, saosećam se sa svim onim sugrađanima koji se protive izgradnji vrtića na predmetnoj lokaciji, ali isto tako, već duži vremenski period, nijesam bio u prilici da prisustvujem nijednoj promociji knjiga, niti koncertu, niti izložbi slika, na tom prostoru“, kazao je Raičević.

On je dodao da su svi u Baru „svjesni činjenice da predmetna lokacija ipak nije služila svrsi dugi niz godina, a da su upravo za tu činjenicu najodgovorniji oni koji su taj prostor koristili“. Prema riječima Raičevića, pričom o čempresima kroz medijsko spinovanje i manipulaciju preko društvenih mreža, pažnja javnosti se pokušava udaljiti od činjenice da je riječ o realizaciji razvojnog projekta.

„Prihvatajući činjenicu, obavezu i odgovornost, da kao glavni donosilac odluka na poziciji predsjednika opštine, moram još jednom da ukažem na činjenice i da kažem da su upravo te činjenice nešto što sam naslijedio na samom početku mog mandata koji traje nepunih šest mjeseci“, kazao je Raičević.

Kako je naveo, upravo sa tim činjenicama se manipulisalo u javnosti. „I još uvijek te informacije predstavljaju jedno pogodno tlo za raznorazne političke manifetluke sa svih strana“, dodao je Raičević.

Bonus video: