Šoškića u SDT nijesu htjeli Katnić, ni Burić

Izbor Šoškića za specijalnog tužioca iznenadio je gotovo sve u tužilačkom sistemu

18683 pregleda 14 komentar(a)
Miloš Šoškić, Foto: Boris Pejović
Miloš Šoškić, Foto: Boris Pejović

Jedna od gotovo posljednjih odluka danas smijenjenog Tužilačkos savjeta dogodila se prošlog petka kada su izabrana i tri nova specijalna tužioca - Miloš Šoškić, Miroslav Turković i Zoran Vučinić, koji će u SDT-u da zamijene tužiteljku Miru Samardžić, Lidiju Vukčević i Veljka Rutovića.

Izbor Šoškića iznenadio je gotovo sve u tužilačkom sistemu, posebno imajući u vidu činjenicu i da su glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ali i v.d. VDT-a Dražen Burić bili protiv toga da on iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici pređe u Specijalno državno tužilaštvo.

Tužilac Šoškić prošle godine, kako je konstatovano odlukom Komisije za etički kodeks državnih tužilaca, povrijedio je etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa Zoranom Bećirovićem u “Delta sitiju” u vrijeme kada se dogodio incident sa novinarom “Dana” Vladimirom Otaševićem početkom decembra 2019. godine.

Tada je komisija konstatovala da Šoškić nije povrijedio kodeks nereagovanjem na napad Bećirovićevog tjelohranitelja Mladena Mijatovića na novinara “Dana”, već zbog druženja sa Bećirovićem na javnom mjestu.

“Tužilac u Višem tužilaštvu u Podgorici, na javnom mjestu u slobodno vrijeme, druženjem sa osobom protiv koje je tužilaštvo pokrenulo postupak po krivičnoj prijavi, nije pazio da takvim ponašanjem na javnom mjestu ne nanese štetu ugledu tužilaca, čime je povrijedio Etički kodeksa tužilaca, kojima se uređuje ponašanje u slobodno vrijeme”, piše u izvještaju Komisije za etički odbor.

Bonus video: