Šušić napustio Pravu: Svjedočimo nedoslednosti u odlukama, aroganciji u nastupu i sklonosti ka privilegovanju pojedinaca

"Neprihvatljivo je da se jedan ministar, ma koliko egzotičnih jezika govorio, promoviše kao nadinstitucionalna ličnost, koja odlučuje i o pravosuđu, i o vjerskim pravima, i o finansijama, i o avioprevozu, i o socijalnom staranju, i - prema poslednjoj odluci -o kompletnoj privredi", objasnio je Šušić

1841 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Šušić, Foto: Prava Crna Gora
Šušić, Foto: Prava Crna Gora

Zbog različitog pristupa novoj političkoj realnosti Crne Gore, te nemogućnosti da u postojećim razlikama, koje postaju suštinske i opredjeljujuće, nađemo dovoljan zajednički sadržalac za dalje političko djelovanje, odlučio sam da istupim iz političke partije Prava Crna Gora.

Ovo je saopštio advokat Mitar Šušić, sada već bivši član Prave Crne Gore.

Šušić je kazao da je Pravoj Crnoj Gori pristupio prije dvije godine, kao mladoj, vanparlamentarnoj opozicionoj partiji, "prepoznajući u njoj organizaciju koja ima potencijal da dostojno i hrabro brani ideale srpstva u Crnoj Gori, ali i sve one vrijednosti zajedničke svakom slobodnom čovjeku"

Nada se, kaže, da je i svojim angažmanom dao određen doprinos u razvoju partije i promociji etičkih i moralnih načela na kojima počiva svaki progres na ovom svijetu.

Nakon prošlogodišnjih političkih promjena, dodaje on, za koje i dalje vjeruje da mogu predstavljati početak jedne nove Crne Gore, pristup Prave Crne Gore bio je konstruktivan i principijelan.

"Međutim, nakon formiranja Vlade Crne Gore, koja je ubrzo pokazala nedoslednost izbornim principima koalicije Za budućnost Crne Gore, nastavljajući politiku prethodne vlasti u gotovo svim poljima svojih aktivnosti, smatrao sam da je dužnost Prave Crne Gore, da, uz sav pragmatizam koji je neophodan u politici, bude dobronamjeran, korektivni činilac u vlasti", naveo je Šušić u svom saopštenju.

Činjenica je, kaže Šušić, da vođenje države zahtijeva određenu spremnost na popuštanje pred vlastitim stavovima zarad viših ciljeva, te da takvim državnicima ne treba zamjerati, već im pomoći da iznesu teret pritiska.

Međutim, dodaje, kada zastupanje nametnutih stavova, zbog slabosti ili interesa, pređe u samoobmanu, neminovno se javljaju negativne propratne pojave kojima danas svjedočimo - nedoslednost u odlukama, arogancija u nastupu, sklonost ka privilegovanju lojalnih pojedinaca i tendencije ka koncentraciji moći.

"Značajan broj odluka nove Vlade neprihvatljiv je kako onima koji su ih izabrali, tako i sa stanovišta elementarnih principa. Neprihvatljivo je da se bez odluka Skupštine ulazi u opasne međunarodne finansijske aranžmane, koji generišu porobljeno društvo. Neprihvatljivo je da u Crnoj Gori i dalje 10.000 ljudi ispunjava uslove, a nema državljanstvo ove zemlje. Neprihvatljivo je da se jedan ministar, ma koliko egzotičnih jezika govorio, promoviše kao nadinstitucionalna ličnost, koja odlučuje i o pravosuđu, i o vjerskim pravima, i o finansijama, i o avioprevozu, i o socijalnom staranju, i - prema poslednjoj odluci -o kompletnoj privredi", objasnio je Šušić.

Posebno je, smatra on, neprihvatljiv odnos nove Vlade prema Srbiji, njenim institucijama i regionalnim inicijativama koje "za sve narode u Crnoj Gori predstavljaju istorijsku težnju, a istovremeno i izvanrednu razvojnu šansu"

"Zbog svega navedenog, ne mogu da budem dio partije, koja sve navedene aktivnosti nekritički podržava. Lično ću nastaviti da budem od pomoći svakom sa kim dijelim sistem vrijednosti, a Pravoj Crnoj Gori želim uspjeh u daljem radu", zaključio je Šušić u svom saopštenju.

Bonus video: