ocijenio da se radi o još jednom "eksperimentu"

Lekić: Vlada slobodnog stila, Abazović da saopšti stav o MW

Lider Demosa upitao kako je moguće povezati osnivanje "Montenegro Worksa" sa centralnim predizbornim najavama i zahtjevima EU za smanjenjem ogromnog broja zaposlenih u državnoj upravi na račun budžeta

9772 pregleda 330 reakcija 59 komentar(a)
Lekić, Foto: Skupstina.me
Lekić, Foto: Skupstina.me

Odluka Vlade da se, na teret budžetskih sredstava, formira preduzeće "Montenegro Works" (MW), koje će kontrolisati kompanije u državnom vlasništvu, zahtijeva solidnija objašnjena i šire verifikacije, kazao je predsjednik i poslanik Demosa Miodrag Lekić.

On je rekao kako očekuje da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopšti svoj stav povodom krupne odluke koju je javno osporio i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Lekić je saopštio da će Vlada nastaviti da "pliva slobodnim stilom" sve dok ne shvati ozbiljno da nju neko s pravom kontroliše.

"Pored ozbiljnog javnog mnjenja koje je kod nas u sjenci propagandno botovskog djelovanja, parlament ostaje legitimni, i to ustavnom ulogom, kontrolor vlade. Parlamentarna većina – a to se nalazi na prvim stranicama udžbenika o demokratskim sistemima – ima najveću odgovornost u političkom sistemu. Ovdje i sada, u poremećenom institucionalnom i političkom stanju, to nije slučaj. I tu se suštinski generiše kriza sa mnogo pojavnih oblika", naveo je Lekić.

On je upitao kako je moguće povezati osnivanje MW sa centralnim predizbornim najavama, ujedno i zahtjevima Evropske unije za smanjenjem ogromnog broja zaposlenih u državnoj upravi na račun budžeta.

"Kako taj imperativ povezati sa stvaranjem nove birokratije i novim konsultantskim ugovorima sa opet proglašenim ekspertima čime se izgleda prevazilazi voluntarističko trošenje zaduženog novca od strane prethodne vlasti, dodao je Lekić.

Pri ovako, kako je kazao, poremećenom stanju stvari - a zalažući se za odgovornost i ozbiljnost u vođenju državnih poslova - Lekić navodi da mu je kao poslaniku ostaje jedina "političko institucinalna kopča" da se obrate Abazoviću za njegov stav povodom "najnovijeg eksperimenta".

"To se očekuje iz prostog razloga što Abazović, pored nesumnjivog političkog obrazovanja i zaslužene javne afirmacije jedini u vladi ima političku odgovornost za njene rezultate. Ako slučajno slobodni stil eksperimenata dovede do slobodnog pada ekonomije – a ostaje nada da neće – Abazović i svi oni koji podržavaju nekontrolisanu vladu će imati primarnu političku odgovornost za njene bilanse. I obratno. To je valjda i svima jasno. Za očekivati je da će potpredsjednik Abazović saopštiti svoj stav povodom ove krupne odluke koju je javno, valjda plivajuću prsno, osporio ministar Bojanić. I da se neće ponoviti nepotrebna enigma slična onoj da li je imao ili ne uvid u vladin tekst Temeljnog ugovora", naveo je Lekić.

Saopšteni javni stav će, kako je kazao, "biti neki, istina utješni", oblik odgovornog javnog funkcionisanja dijela nove vlasti.

"A građanima, ako već ne mogu da vide rezultate u izgrađivanju novog vrijednosno-funkcionalnog sistema, će biti ipak značajno za razumijevanje ovog aktuelnog pitanja", zaključio je lider Demosa.

Preporučujemo za Vas