Koprivica: Stavljena tačka na partijsko tužilaštvo

„Čudi da oni koji su insistirali na ekspertskoj Vladi ne insistiraju tako i na ekspertskom TS“, rekao je poslanik Demokrata

7970 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Aktom kojim je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio novi Tužilački savjet (TS), zauvijek je stavljena tačka na partijsko tužilaštvo, ocijenio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je time prestao mandat ranijem TS po sili zakona.

„Preigran je i DPS i svi koji žele partijske tužioce. Okončano je vrijeme političkog, zavisnog i partijski dirigovanog tužilaštva“, rekao je Koprivica.

On je kazao da predstoji izbor nepristrasnog TS, i da su jučerašnjim izborom Steva Muka pokazali da lako mogu doći do kredibilnih objektivnih rješenja.

Koprivica je rekao da očekuje da će se u tom duhu do kraja dovesti izbor preostalih članova.

On je kazao da ga čude stavovi kojima se pokušava osporiti zakonska odredba prestanka mandata TS, navodeći da je Zakonom o državnom tužilaštvu sve jasno propisano.

"Tu je propisan prestanak mandata TS, a ne pojedinih članova, to je velika i bitna razlika“, rekao je Koprivica.

Kako je naveo, TS je kolektivni organ i mandat mu je prestao po sili zakona, a ne usljed isteka vremena na koji je biran.

„Ovim proglašenjem TS zauvijek je stavljena tačka na partijsko tužilaštvo", istakao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, jasno je poručeno onima koji žele da "stave partijsku šapu" na državno tužilaštvo, da od toga odustanu.

"Državni tužilac mora da bude zastupnik pravne države, a ne partijskih interesa“, poručio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, ono što su bili mehanizmi DPS-a ne smije više niko imati, ni u novoj, ni u nekoj narednoj vlasti.

„Na taj način ćemo ostvariti reforme u sudstvu i tužilaštvu, ubrzati put ka Evropskoj uniji i stati u društvo država vladavine prava“, rekao je Koprivica.

On je kazao da sa partijskim tužiocima nema borbe protiv protiv kriminala i korupcije, i da se sa njima može prijetiti samo političkim neistomišljenicima.

„Čudi da oni koji su insistirali na ekspertskoj Vladi ne insistiraju tako i na ekspertskom TS“, rekao je Koprivica.

On je podsjetio da je, nakon cjelokupnog utvrđivanja TS, za odlučivanje neophodno šest glasova.

„I zato neko želi partijskog eksponenta kao šestog, da bi imao zlatni glas prilikom izbora vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca. To se ne smije dozvoliti, to reforma ne podrazumijeva“, dodao je Koprivica.

Odgovarajući na pitanje kako će doći do dogovora između Demokrata i Demokratskog fronta za izbor ostatka članova, Koprivica je kazao da oni ne istrajavaju oko kandidata, nego oko principa.

„To je princip, da nema raspodjele po partijskim kvotama, partijske trgovine, razmjene člana za člana, nego da dođemo do depolitizovanog TS, gdje nijedna partija neće imati partijskog eksponenta“, rekao je Koprivica.

On je kazao da će, kao predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, u vezi sa izborom preostalih članova razgovorati i sa poslanicima Prave, Albanske alternative i Bošnjačke stranke.

Bonus video: