"NEOSNOVANE, DEZORJENTISANE I POGREŠNE IZJAVE"

Ambasada SAD: Kosovo da ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom

"Postojeći sporazum predstavlja tačan proces utvrđivanja granice koju su potvrdili državna komisija Kosova i mnogi međunarodno poznati stručnjaci", navedeno je u saopštenju
5 komentar(a)
Greg Delavie, Foto: Twitter.com
Greg Delavie, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 02.02.2019. 13:59h

 Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu izrazila je razočaranje izvještajem Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom podnijetim Komisiji za evropske integracije kosovskog parlementa.

"Izjave Komisije su neosnovane, dezorijentisane i pogrešne", piše u izjavi koja je proslijeđena medijima nakon jučerašnjeg izvještaja vladine Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom.

"Postojeći sporazum predstavlja tačan proces utvrđivanja granice koju su potvrdili državna komisija Kosova i mnogi međunarodno poznati stručnjaci", navedeno je u saopštenju.

Navedeno je i da je Stejt department 2015. potvrdio da je prvobitni sporazum tačno odražavao granicu koja je postojala od 1974. godine između Kosova i Crne Gore.

"Od tada nema činjenica koje dovode u pitanje tu odluku. Dovođenje u sumnju sporazuma i odugovlačenje procesa ratifikacije dovodi u opasnost odnose Kosova sa svojim susjedom i EU, i ostavlja izolovane građane Kosova", piše u saopštenju Ambasade SAD.

Ambasada zahtijeva od instituicja Kosova da rade na promovisannu interesa građana Kosova.

Član Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, Fljorim Isufi je rekao da nema potrebe da komentariše izjavu američke ambasade pošto se ne odnosi na rad Komisije.

Isufi je rekao da na jučerašnjem sastanku komisije njima nije omogućeno da govore i da su u medijima dati samo negativni i neosnovani elementi.