"u programU Vlade popis jasno zacrtan"

Krivokapić odgovorio DF-u: Prekinite bojkot, bez zakona nema popisa

"Sve dok to ne uradite, dok ne pokažete sopstvenu odgovornost a ne da je prebacujete na drugoga, i vratite se u parlament da bi nastavili da usvajamo pravnu regulativu koja nam je potrebna, ja nemam izbora nego da građanima na vrijeme iskažem bojazan da popis nećemo moći da sprovedemo kada smo planirali", saopštio je predsjednik Vlade

31896 pregleda 436 reakcija 63 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Prekinite bojkot i vratite se u Skupštinu, jer sve dok ne usvojite Zakon o popisu i ne pokažete sopstvenu odgovornost popis nećemo moći da sprovedemo kada smo planirali, poručio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je reagovao na saopštenje Demokratskog Fronta u kom se navodi da neće biti Vlade, ako ne bude popisa stanovništva.

On je pojasnio da je popis stanovništva ozbiljan proces koji zahtijeva vrijeme, resurse i infrastrukturu, a prije svega Zakon o popisu, a da protiv njegove izjave ne bi trebalo da se buni nijedna politička partija, već bi trebalo da se zapita koliko je i čime doprinijela da "dođemo u situaciju da se bojimo da neće moći da se sprovede popis koji smo kao Vlada zacrtali da se održi u četvrtom kvartalu ove godine."

Krivokapić ističe da je u program Vlade popis jasno zacrtan i da je u budžetu za 2021. godinu odvojen novac za sprovođenje istog, ali da nemamo zakon.

"Zašto nemamo zakon?! Zato što je dio parlamentarne većine non-stop držao političke tenzije udaljavajuci nas od realnih ciljeva i koje je na kraju pretvorio u bojkot Skupštine. Gospodo iz DFa, prekinite bojkot i vratite se u Skupštinu, dobićete Zakon o popisu stanovnoštva. Usvojite ga pa da krenemo u procedure. Sve dok to ne uradite, dok ne pokažete sopstvenu odgovornost a ne da je prebacujete na drugoga, i vratite se u parlament da bi nastavili da usvajamo pravnu regulativu koja nam je potrebna, ja nemam izbora nego da građanima na vrijeme iskažem bojazan da popis nećemo moći da sprovedemo kada smo planirali", saopštio je predsjednik Vlade.

Popis nije samo nacionalno izjašnjavanje, smatra on, nego neuporedivo širi spektar pitanja, ali i da nacionalno izjašnjavanje niti ko smije, niti želi da uskrati, ma ko koje vjere ili nacije bio.

"Radna grupa neumorno radi na izradi zakona o popisu, ali vas pitamo kome ćemo ga poslati u Skupštinu kada bude završen? Gdje će biti DF da glasa ZA i preuzme odgvornost za popis? U Skupštini u redovnom radu, ili van Skupštine, da osujeti popis pa onda krivi drugoga", navodi se u reagovanju Krivokapića.