Prava CG: Politički akteri bez odlaganja da stvore uslove za realizaciju popisa stanovništva

"Imajući u vidu da je obezbijeđen novac za sprovođenje Popisa u budžetu za 2021. godinu, kao i da je Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini gotov, te da su u toku dalje procedure koje nalaže Zakon, sve nas to zajedno obavezuje da ovaj proces dovedemo do kraja", saopštili su oni

6772 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Važno je sprovesti popis ove godine radi obezbjeđivanja uporedivosti statističkih podataka sa 2011. godinom, kada je poslednji put popis stanovništva održan, smatraju iz Prave Crne Gore.

Kako su kazali, apeluju na političke aktere da, bez odlaganja, učine sve kako bi se stvorili neophodni uslovi za realizaciju "ovog važnog društveno-političkog procesa" do kraja ove godine.

"Imajući u vidu da je obezbijeđen novac za sprovođenje Popisa u budžetu za 2021. godinu, kao i da je Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini gotov, te da su u toku dalje procedure koje nalaže Zakon, sve nas to zajedno obavezuje da ovaj proces dovedemo do kraja", saopštili su oni.

Iz Prave su kazali da je opravdanost sporovođenja popisa stanovništva u određenom vremenskom razmaku prepoznala Populaciona komisija Ujedinjenih nacija, koja je, kako navode, preporučila da se zbog obezbjeđivanja uporedivosti podataka između različitih država popisi održavaju krajem decenije (2000, 2010, 2020 itd.) ili početkom decenije (2001, 2011, 2021 itd.).

Većina država uvažila je ovu preporuku, ističu oni, i organizuju popise u utvrđenom vremenskom intervalu, na svakih 10 godina.

Ove godine se, napominju iz Prave, popisi stanovništva održavaju u Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj, Engleskoj, Velsu i drugim zemljama, dok se u nekim državama održava uglavnom elektronskim putem, čime se želi prevazići problematična epidemiološka situacija u vezi sa koronavirusom.

"Održavanje popisa stanovništva ove godine značajno je za sve građane Crne Gore, a naročito za Srbe, koji prvi put nakon trodecenijske vladavine DPS-a, mogu slobodno da se izjasne o svim pitanjima", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Bonus video: