Mandić: Prije ćemo smijeniti Vladu, nego što ćemo dozvoliti da ne bude popisa

Jedan od lidera DF-a ocijenio da se ponovo želi izbjeći potpisivanje Temeljnog ugovora između države i SPC

23187 pregleda 116 reakcija 117 komentar(a)
Mandić, Foto: Savo Prelević
Mandić, Foto: Savo Prelević

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je da će taj politički savez prije smijeniti Vladu, nego što će dozvoliti da se ne održi popis stanovništva.

Rekao je da popis po zakonu ove godine treba da se održi i da su za tu namjenu obezbijeđena sredstva u budžetu.

"Neko želi da se izbjegne popis, kako se ne bi dobili relevantni podaci i kako se ne bi održao prvi slobodni popis od 1945. godine", ocijenio je Mandić u gostovanju na Pink televiziji.

Smatra da se Vlada pokazala neodgovornom po ovom pitanju.

"Na čelu Monstata se i danas nalazi žena koja je izabrana za direktora još u vrijeme vlade Igora Lukšića, a potom vlada Duška Markovića i Mila Đukanovića, provjereni kadar DPS-a", dodao je.

Mandić je podsjetio da su juče kazali da će DF, ako je problem Zakon o popisu, odmah nakon što taj dokument bude predložen od strane Vlade, doći u parlament i glasati za taj zakon, kako bi se popis održao.

Govoreći o Temeljnom ugovoru između države i Srpske pravoslavne crkve (SPC), Mandić je kazao da su u maju "imali završenu stvar", te da zabrinjava to što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović juče izjavio da je iz ranije verzije ugovora uklonjeno ono što je bilo na štetu Crne Gore.

"Postavlja pitanje - šta je to bilo na štetu interesa Crne Gore i ko je taj koji procjenjuje te interese", naveo je jedan od lidera DF-a.

Kazao je i kako strahuje, pošto se radi o važnom dokumentu, da je "ovo sada neki novi potez" kojim želi da se izbjegne potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države.

"Ovdje postoje jasne političke namjere da neko ne želi da potpiše Temeljni ugovor koji bi bio saglasan volji obje strane potpisnice, već jedna strana želi drugoj da nametne volju koja je za nju neprihvatljiva. Ako želimo da dođemo do kvalitetnog ugovora, onda on mora da počiva na volji obje strane, za šta se zalažemo svi u Crnoj Gori", rekao je Mandić.

Bonus video: