Krivokapić bi partijom smanjio snagu DF-a

Marko Pejović iz CEDEM-a kaže da bi dio biračkog tijela koalicije ZBCG glasao Krivokapićevu partiju pod uslovom da ona ima jednaka načela kao i ta koalicija; analitičar Vladimir Pavićević smatra da Krivokapićev dosadašnji rad ne predstavlja obećavajući start za stranku

44844 pregleda 783 reakcija 148 komentar(a)
Krivokapic, Milatović, Spajić, Foto: Twiter /Zdravko Krivokapic
Krivokapic, Milatović, Spajić, Foto: Twiter /Zdravko Krivokapic

Premijer Zdravko Krivokapić formiranjem partije želi da umanji podršku Demokratskom frontu (DF) u slučaju vanrednih parlamentarnih izbora - ocijenio je programski menadžer Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Marko Pejović.

Komentarišući Krivokapićevu indirektnu potvrdu da će osnovati stranku, on je kazao da to nije iznenađenje, jer je od izbora održanih 30. avgusta prošle godine - a posebno nakon formiranja Vlade - evidentno nesaglasje između premijera i predstavnika koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), koju je predvodio na izborima.

”Premijer ima odlične odnose, razumijevanje i nedvosmislenu podršku za svoje postupke i odluke od Demokrata i Ure, zbog čega ne iznenađuje njegova težnja da formira partiju koja bi stvorila dodatni prostor i ojačala podršku Vladi i njenim konstituentima kroz eventualne prijevremene parlamentarne izbore, a s druge strane umanjila podršku koaliciji čiji je bio nosilac”, kazao je Pejović “Vijestima”.

Krivokapić je u utorak, tokom posjete Pljevljima, indirektno potvrdio da će formirati stranku.

”Nadam se da su informacije koje kruže tačne... Tvrdim da to (osnivanje partije) neće biti 28. avgusta, kako su planirali pojedini mediji i potrošeni političari”, rekao je on.

Prema saznanjima “Vijesti”, lider Krivokapićeve partije mogao bi biti ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. Iz Spajićevog kabineta nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o ovoj temi.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević saopštio je sredinom juna da će Krivokapić 28. avgusta oformiti partiju.

”Za Veliku Gospojinu, 28. avgusta, njegov (Krivokapićev) pokret ‘Ne damo Crnu Goru’, prerašće u demohrišćansku stranku. Očigledno je da je ekspertska vlada bila lansirna rampa za formiranje političkog subjekta”, kazao je tada on.

Premijer se nije oglašavao tim povodom.

Međutim, krajem januara na Cetinju je saopštio: ”Ako čujete da se formira demohrišćanska stranka - ja ću tu negdje da budem”.

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, kazao je “Vijestima” da je očekivano da premijer osnuje partiju.

”Svi smo vidjeli da se Krivokapić posljednjih mjeseci više bavio strančarenjem, nego radom svoje Vlade. Zato Vlada za ovo vrijeme ima slabe učinke, zbog čega su građani nezadovoljni. Nijesu ispunjena obećanja, očekivanja su iznevjerena i takav skor ne djeluje primamljivo da bi neko glasao i za buduću stranku aktuelnog premijera”, smatra on.

Marko Pejović kaže da bi Krivokapićeva partija, prema posljednjem istraživanju CEDEM-a, ostvarila dovoljnu podršku za ulazak u parlament.

”Jer bi izvjesno dio biračkog tijela koalicije ZBCG glasao njegovu stranku pod uslovom da ona ima jednaka načela i viziju kao ta koalicija. Time bi se otvorila mogućnost manjeg uticaja DF-a na trenutne konstituente izvršne vlasti pri formiranju nove vlade i na odluke nove parlamentarne većine”, ističe on.

Pavićević, s druge strane, smatra da je Krivokapić “jedinstvena ličnost crnogorske i svjetske politike i po tome što je uspio da upropasti svoju stranku i prije nego što je osnovana”.

”Takav slučaj je nezabilježen. Za godinu dana - od velike prošlogodišnje pobjede do danas - Krivokapić je prešao put od apsolutnog političkog autoriteta do političara kome se ništa ne vjeruje. To nije obećavajući start za njegovu novu političku opciju”, uvjeren je on.

Novi izbori ne bi donijeli drugačije rezultate

Na pitanje da li se Krivokapićeva odluka da formira partiju može tumačiti i kao najava pripreme za vanredne izbore, Marko Pejović odgovara da novi izbori neće značajnije uticati na trenutnu političku konstelaciju, tj. na drastično drugačije rezultate u poređenju s avgustom 2020.

”Međutim, svakako bi dali na značaju prevazilaženju međusobnih nesporazuma i sukoba, a nadasve neophodnosti dijaloga i većoj političkoj volji za sprovođenje dugoočekivanih reformi nakon tridesetogodišnje vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), o čemu nerijetko - a najčešće deklarativno - govore predstavnici nove vlasti”, napominje on.

Pavićević pak smatra da će za građane - što prije budu organizovani parlamentarni izbori ili izabrani novi premijer i nova vlada - biti bolje.

”Postojeća Vlada kuburi s legitimitetom i njeno djelovanje je antireformsko. Jedini koji su danas striktno protiv vanrednih izbora ili protiv temeljnih promjena u Vladi su Milov DPS i Krivokapić. To mnogo govori o stanju koje danas imamo u crnogorskoj politici i o tome ko bi na vanrednim izborima kako prošao”, zaključuje on.

Abazović: Krivokapićeva partija ruši koncept ekspertske Vlade

Vicepremijer Dritan Abazović ponovio je juče da bi koncept ekspertske Vlade bio srušen ako bi Krivokapić osnovao stranku.

On je kazao da svi imaju ustavno pravo da se udružuju, pa i politički.

”To ne možemo osporiti nikome, pa ni premijeru. Ako zaista bude osnovao partiju, to onda ruši koncept ekspertske vlade. To predstavlja novi politički momenat”, rekao je Abazović novinarima nakon konferencije za novinare Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Bonus video: