Protest prilikom ranije posjete premijera Cetinju, Foto: BORIS PEJOVIC

Zbog ustoličenja ponovo prizivaju sukobe

Uprava policije nema operativne podatke da se na Cetinju pripremaju teroristički akti, ali ne isključuje mogućnost da se tog dana mogu dogoditi incidenti, zbog čega, kao i obično, priprema plan obezbjeđenja visokorizičnog skupa, u koji su uključene sve organizacione jedinice

55788 pregleda 983 reakcija 275 komentar(a)
Protest prilikom ranije posjete premijera Cetinju, Foto: BORIS PEJOVIC
Protest prilikom ranije posjete premijera Cetinju, Foto: BORIS PEJOVIC

Iako najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju nije slučaj bez presedana, opozicija, predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njoj bliskim političkim i medijskim krugovima, danima potpiruje tenzije zbog predstojećeg događaja.

Oni događaj u Cetinjskom manastiru, koje je premijer Zdravko Krivokapić najavio za 4. septembar, nazivaju, između ostalog, “šamarom Cetinjanima”, “simboličnim pokoravanjem Crne Gore” i “finalnim korakom u okupaciji”, poručujući da neće dozvoliti “izdajnički pir u srcu Crne Gore”.

Slične poruke kruže i društvenim mrežama, gdje se, osim poziva na proteste, aktuelnoj vlasti sugeriše da “ne iskušava” Cetinjane i da ne dozvoli “zli naum Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prolivanju bratske krvi”. Mediji naklonjeni DPS-u objavljuju nepotpisana saopštenja “grupe građana Cetinja” u kojima se prenose slične poruke, nakon kojih zatim podrškama reaguju opozicione stranke.

Vicepremijer Dritan Abazović kazao je da će država spriječiti bilo kakve incidente koji bi se mogli desiti 4. septembra, dodajući da s bilo koje strane ne treba “podgrijavati” situaciju. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” bezbjednosne službe kao i u svakoj situaciji kada postoji opasnost od ugrožavanja sigurnosti građana, rade procijene i provjere, kako bi visokorizični događaji prošli što mirnije.

Iz Uprave policije “Vijestima” juče nisu odgovorili da li imaju saznanja da bi se na Cetinju, na dan ustoličenja novog mitropolita, mogla dogoditi oružana pobuna o kojoj se spekuliše a za koju, kako je objavio na Fejsbuk advokat i pravni zastupnik Mitropolije Dalibor Kavarić, navodi da ima saznanja.

Joanikije, Krivokapić i Bečić
Joanikije, Krivokapić i Bečićfoto: Boris Pejović

Prema nezvaničnim informacijama, UP nema operativne podatke da se na Cetinju pripremaju bilo kakvi teroristički akti, ali ne isključuju mogućnost da se tog dana mogu dogoditi incidenti tokom okupljanja građana, koji su nezadovoljni odlukom o ustoličenju.

Zbog toga UP danima priprema plan obezbjeđenja visokorizičnog skupa,u koji su uključene sve organizacione jedinice, kako bi ustoličenje Joanikija prošlo bez većeg ugrožavanja javnog reda i mira. Jedna od opcija, koja je ranije primijenjena kada su podignute tenzije pred lokalne izbore u Nikšiću, je i ograničeni pristup Cetinju.

Tenzije su podgnute nakon što je premijer Krivokapić, najavljujući crkveni skup kojem će prisustvovati patrijarh SPC Porfirije, kazao da događaj “ne mogu spriječiti pojedinci kojima cijeli život nešto smeta”, i da će on na Cetinje 4. septembra doći bez obezbjeđenja.

”Da li ste čuli da se i u jednoj državi svijeta takva ceremonija održava pod prijetnjama, da ‘ne možete doći na Cetinje’. Nek mi svaki komita koji ima nešto protiv mene, lično kaže šta sam uradio protiv Crne Gore... Pričamo o institucijama sistema. Institucije su i predsjednik države, i predsjednik Vlade, i predsjednik Skupštine, i svaki građanin koji želi da prisustvuje nekoj svečanosti. Ako to nekome treba da bude prilika da pokaže da postoji još neka moć izvan institucija sistema - a to se radi organizovano - mislim da se taj grdno prevario”, rekao je Krivokapić.

Iz cetinjskog DPS-a premijeru su odmah odgovorili da su “i veći i moćniji od njega zube slomili namećući Cetinjanima stege”, dok su Socijaldemokrate (SD) prijestonice poručile Krivokapiću “da ne može uhapsiti svo Cetinje”. Poruke slične sadržine poslala je odmah i Socijaldemokratska partija (SDP), iz koje su juče saopštili da će tražiti hitnu sjednicu Skupštine Prijestonice. Oni insistiraju na otkazivanju ustoličenja Joanikija i održavanju te ceremonije na nekom drugom mjestu.

Đurašković
Đuraškovićfoto: SDP

”Skupština Prijestonice mora zauzeti jasan stav i odbraniti Cetinje od pokušaja poniženja od SPC i njenih političkih eksponenata”, naveo je potpredsjednik SDP-a Nikola Đurašković. On je prije četiri dana poručio da je premijer “vazal druge države” i pozvao ga da ne vrijeđa Cetinjane.

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan (DPS) saopštio je juče da je najavljeni događaj na Cetinju “igranje s vatrom”. U otvorenom pismu javnosti, pozvao je Joanikija da “pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu”, i da u miru i dostojanstveno, na nekom drugom mjestu, primi mitropolitsko zvanje.

”Događaj koji je najavljen za 4. septembar vrijeđa nacionalna i religijska osjećanja pravoslavnih Crnogoraca koji, kao većinski narod u Crnoj Gori, imaju poseban sentiment i poštovanje prema Cetinjskom manastiru”, istakao je on.

Iz Patriotsko-komitskog saveza najavili su da će 4. septembra biti na Cetinju, “kako bi spriječili da se u najvećoj crnogorskoj svetinji održi ceremonija ustoličenja mitropolita SPC”.

Oštre riječi sa svake strane mogle bi rezultirati i krivičnim prijavama, jer je DPS već najavio tri - od premijera, preko funkcionera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, do advokata Dalibora Kavarića. Da li su podnijeli neku nijesu odgovorili ni iz DPS ali ni iz osnovnih tužilaštava Podgorice i Cetinja.

Danilović je saopštio prije tri dana da iza prijetnji da Joanikije neće biti ustoličen stoje DPS i lider te stranke Milo Đukanović.

Advokat Dalibor Kavarić napisao je na Fejsbuku da DPS unaprijed negira da je organizator najavljenih okupljanja. On tvrdi da je za tu priliku već pripremljeno “nekoliko kriminalaca iz miljea bezbjednosno-interesantnih lica, čiji je zadatak da upotrebe već pripremljeno vatreno oružje i izvrše terorističke akte, eksplozije, paljevine, a po potrebi i ranjavanje ili lišavanje života, s krajnjim ciljem destabilizacije Crne Gore, izazivanja panike, nereda i nesigurnosti, kako bi silom bilo onemogućeno da se izvrši zakonita i kanonska radnja ustoličenja izabranoga mitropolita”.

Uprava policije (UP) juče je popodne krenula da se bavi Kavarićevim “postom” na Fejsbuku.

Policija će od njega, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno, uzeti izjavu u svojstvu građanina.

Oni će tražiti da im saopšti odakle mu takva saznanja, kao i da li ima dokaze za svoje tvrdnje.

Kavarić
Kavarićfoto: Luka Zeković

Advokat Kavarić juče je kazao “Vijestima” da ga još niko nije zvao na saslušanje zbog objave na Fejsbuku, a u telefonskom razgovoru nije bio spreman da otkrije kako je došao da podatka da se, navodno, priprema oružana pobuna.

”Niko me od nadležnih organa još nije zvao da dam izjavu, ali ukoliko me pozovu, ja ću se odazvati i saopštiti ono što sam napisao na FB statusu. Spreman sam da saopštim i više saznanja ali u mjeri da ne ugrozim izvore ili neke ljude i imovinu”, kazao je Kavarić.

On je naglasio da je njegov motiv bio da upozori javnost i bezbjednosne službe da se priprema oružana pobuna kako bi se reagovalo na vrijeme i spriječile teže posljedice.

”Kao građanin i kao advokat naravno da sam svjestan da mogu da odgovaram, ukoliko se ove informacije ne potvrde kao tačne, ali spremam sam na to”, rekao je Kavarić.

On je u svom “postu” naveo i da je, u svrhu ostvarenja kriminalnog plana, organizator predvidio da Cetinje “okupira” od 10 do 20 hiljada građana, pristalica opozicije iz drugih gradova Crne Gore, i oko dvije do pet hiljada građana Cetinja.

”Kako bi teroristički i kriminalni akti, pripremljenih bezbjednosno-interesanih lica, dobili legitimitet kroz ‘veliko prisustvo građana’, a planirani teroristički akti, sprovedeni kroz masovno prisustvo građana, prošli ‘uspješnije’, što bi ujedno onemogućilo radnje policije na otkrivanju i hvatanju učinilaca ovih krivičnih djela”, napisao je Kavarić.

”Vijestima” su iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i Višeg državnog tužilaštva odgovorili da kod njih nije formiran predmet povodom Kavarićevih tvrdnji. Iz Specijalnog državnog tužilaštva nijesu odgovorili da li je eventualno kod njih otvoren izviđaj zbog navoda podgoričkog advokata.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, pozvao je ranije građane da s ljubavlju i poštovanjem dočekaju novog mitropolita i njegovo ustoličenje u “najljepšoj prijestonici na svijetu i kući svih mitropolita”.

Joanikije i Bečić
Joanikije i Bečićfoto: Skupština Crne Gore

”Bez provokacija i tenzija, budimo mudri i razumni, širimo ljubav, mir i zajedništvo”, napisao je šef državnog parlamenta na Tviteru.

Prijestonica: Kašćelan podnio prijavu zbog prijetnji

Iz Prijestonice Cetinje juče je saopšteno da je Kašćelan Odjeljenju bezbjednosti Cetinje podnio prijavu zbog prijetnji koje je dobio mejlom, nakon što je pozvao na smirivanje tenzija pred najavljeno ustoličenje Joanikija.

”Kašćelanu su s iste mejl adrese stigle tri prijeteće poruke. Osim prijetnji, gradonačelniku Prijestonice upućene su i uvrede. Kašćelan je u otvorenom pismu pozvao predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, kao i narodne zastupnike u nacionalnom i lokalnim parlamentima, da se suzdrže od teških riječi i aktivnosti kojima se polarizuje crnogorsko društvo, te da obezbijede dosljednu primjenu ustavnog određenja o odvojenosti države i crkve”, navodi se u saopštenju.

Tri puta protestovali protiv Krivokapića

Na Cetinju su, tokom tri prethodne premijerove posjete, organizovani protesti.

Krajem januara, Krivokapića i ministre je u šetnji gradom, nakon sjednice Vlade, vrijeđala manja grupa ljudi.

Nešto više od mjesec dana kasnije, 2. marta, okupljeni su delegaciji Vlade koju je predvodio Krivokapić, a koja je položila vijenac na grob kralja Nikole povodom 100 godina od njegove smrti, skandirali “izdajnici” i “četnici”, nakon čega su uklonili položeni vijenac.

Krajem istog mjeseca, tokom premijerskog sata na Cetinju, grupa građana je protestovala skandirajući “nije naša Vlada”, i “grobari”, i pjevajući komitske pjesme.

Bonus video: