Danilović za "Vijesti": Demokrate i DF mogu riješiti političku krizu

Zakočiti izbor Tužilačkog savjeta zbog kandidature Nikole Bulatovića nije pošteno ni prema pravnoj struci ni prema njemu Izborima nije vrijeme, pravi je trenutak da napravimo rekonstrukciju Vlade i utegnemo škripuće resore koji se neće konsolidovati ne bude li personalnih promjena

81207 pregleda 757 reakcija 40 komentar(a)
Bolje je nego je bilo - nema represije i straha, ali je gore od očekivanja: Danilović, Foto: Boris Pejović
Bolje je nego je bilo - nema represije i straha, ali je gore od očekivanja: Danilović, Foto: Boris Pejović

Izborima nije vrijeme jer ima još mnogo obavezujućeg posla koji se očekuje od nove vlasti. Ipak, to ne znači da neko treba da bagateliše data obećanja ili da Vladu ne treba da interesuju očekivanja koalicija koje čine vlast, smatra funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović.

On je u intervjuu “Vijestima” rekao da ako Vlada pristaje da se njome manipuliše i da služi za unutarstranačke tuče, to je put u politički ponor i za većinu i za Vladu.

”Pravi je trenutak da napravimo rekonstrukciju Vlade i utegnemo škripuće resore koji se izvjesno neće konsolidovati ne bude li personalnih promjena. Mislim da je to redoslijed. Ne urodi li plodom ni taj lijek, slijede novi izbori i novo biranje. Njihova demokratičnost, kada god se dogode, biće obraz i naše većine i vlade kojoj dajemo podršku”, kazao je Danilović.

Tvrdi da bi sastanak između Demokrata i Demokratskog fronta (DF) otkočio procese i riješio ovu političku krizu.

Sastanak je tražio jedan od lidera DF-a Milan Knežević, da bi sa Demokratama, prije novog sastanka većine, riješili sporna pitanja.

Predložili ste da novi sastanak većine, u cilju rješavanja krize vlasti, bude održan 30. avgusta. Da li je bilo povratnih informacija od kolega iz vladajuće većine i očekujete li neke pomake na novom sastanku u odnosu na prethodne?

Saopštio sam da nam je to obaveza i da sam spreman ponovo da iniciram susret, ali, istovremeno, i da ću sačekati do 20. avgusta s nadom da će do tada uslijediti međusobna komunikacija velikih političkih subjekata. U međuvremenu, kolega Milan Knežević je najavio mogućnost da DF razgovara sa Demokratama, što je ohrabrujuće. Nadam se da će tako i biti i iskreno se radujem tome. Vjerujem da je upravo to rješenje, te da bi jedan takav sastanak otkočio procese i riješio ovu političku krizu. Dakle, sačekajmo taj eventualni razgovor i dogovor, nakon kojega bi, siguran sam, tri pobjedničke koalicije lako i u rekordno kratkom roku riješile sve nesuglasice. Nadam se da bismo tako zaista praznično dočekali 30. avgust i samo verifikovali “novi sporazum” prihvatljiv i obavezujući za sve.

Ne treba natezati politički konopac do besmisla čikanjem - srušite Vladu ako smijete. To nije politička hrabrost ili mudrost nego pubertetsko kočoperenje koje uvijek završi neslavno”

Stiče se utisak da se kriza vlasti produbljuje sa svakim novim problemom čije rješavanje dođe na dnevni red (Tužilački savjet, popis, Temeljni ugovor sa SPC...). Da li je ovo moguće riješiti bez novih parlamentarnih izbora?

Jedan nesporazum povlači drugi i tako unedogled, a radi se o uzročno-posljedičnim procesima zbog kojih je stalna komunikacija među partnerima neophodna. Kada, čak i oko sitnice, jednom pokidate nit međusobne povezanosti i zajedničkog odlučivanja, neriješeni problemi se nagomilaju i izgledaju nerješivo. Ipak, nije tako.

Vratimo se tamo gdje je početak svađe i razvežimo čvor političkog sukoba. Sve potom biva riješeno u hodu. Suština zastoja je u prekinutoj vezi između većine i Vlade koju smo izabrali. Uspostavimo logičan poredak u kojemu Vlada odgovara onima koji su je izabrali, u kojoj se politike usaglašavaju i u kojoj nema iznenađujućih poteza koji nisu dogovoreni i nikad planirani.

Svako od nas, bez obzira na broj mandata, čak i oni koji imaju samo po jedan, mogao bi nadigrati onoga drugoga ako Vlada pristaje da se njome manipuliše i da služi za unutarstranačke tuče. To je, međutim, siguran put u politički ponor i za većinu i za Vladu.

Da li se u koaliciji Za budućnost Crne Gore razgovara o novim izborima, s obzirom na to da je bilo govora da treba da budu održani do kraja godine?

Nismo razgovarali na tu temu. Ako smo ozbiljni, dobro ćemo izvagati najkrupnije odluke. Izborima nije vrijeme jer ima još mnogo onog obavezujućeg posla koji se od nas očekuje. Ipak, to ne znači da neko treba da bagateliše data obećanja ili da Vladu ne treba da interesuje šta su očekivanja koalicija koje čine vlast. To neće proći jer takva praksa nigdje ne postoji. Ne treba natezati politički konopac do besmisla čikanjem - srušite Vladu ako smijete. To nije politička hrabrost ili mudrost nego pubertetsko kočoperenje koje uvijek završi neslavno.

Da li je već trebalo izabrati Tužilački savjet, odnosno pet članova za koje je Skupština nadležna? Gdje je, prema Vašem mišljenju, nastao problem?

To mora da se uradi pod hitno. Ne držim ničiju stranu i mislim da javnost to vidi. Ne podržavam DF u neviđeno samo zato što smo u predizbornoj koaliciji. Bez kalkulisanja UCG je često i principijelno protiv određenih rješenja, ali to ne znači ni da su drugi u pravu. Zakočiti izbor TS zbog kandidature Nikole Bulatovića nije pošteno ni prema pravnoj struci ni prema njemu. Manje je bio potezan ili svrstavan u političkim krugovima od mnogih koje smo u međuvremenu birali. Recimo, niko nije nešto posebno zatezao oko izbora članova Savjeta RTVCG, niti prebirao po političkim pripadnostima kandidata.

Nadam se, obaveza je, da DF i Demokrate razriješe odmah ovaj spor. U maloj Crnoj Gori svakoga je moguće dovesti u neki kontekst, politički i prijateljski, sa pojedinim političarima. To ne znači da su takvi ljudi potrošeni ili neprofesionalni - naprotiv. Cijelo sudstvo nam je decenijama bilo u raljama vladajuće većine pa ipak, i tamo su pojedinci sačuvali ljudsku i profesionalnu čast.

Bliži se godišnjica od parlamentarnih izbora. Da li ste zadovoljni rezultatima nove vlasti, gdje se moglo bolje i više uraditi?

Bolje je nego je bilo - nema represije i straha, ali je gore od očekivanja. Pojedina ministarstva rade dobar posao, a ministarke i ministri u tim resorima su hrabri i nenametljivi.

Ipak, nedostaje sistemska akcija, plan koji je javan i mjerljiv. Ja sam alergičan na pojedinačne genijalnosti i prorokovanje u vođenju državne politike, makar katkada to bilo iz najbolje namjere. Cijelo vrijeme se borim protiv mantre u kojoj “gospodar” vidi dalje, a narod očekuje prosvjetljenje. Prezirem odluke o kojima se do trenutka konkretnog zbivanja ne zna ništa. To je karakteristično za novokomponovane biznismene i pojedina privatna preduzeća u kojima je vlasnik ujedno i vlasnik sudbina običnih ljudi. Vlade u demokratskim društvima su servisi i ne funkcionišu po principu iznenađenja nego na realizaciji očekivanog. Ipak, ima naznaka da bismo mogli, pobijedimo li sujete i partijske logike, ponuditi jedan novi put.

Brutalna otimačina i pljačka budžeta je zasada onemogućena, to je uspjeh ove Vlade. Zasada se uspješno upravlja kovid pandemijom, a nije ni malo lako imamo li u vidu potpunu otvorenost koju zahtijeva privreda. I to je jedan od velikih uspjeha.

Jasno je da iza najavljivanja nemira stoji Đukanović

Kako komentarišete najavu DPS-a da će nadležnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv Vas zbog navoda o organizaciji protesta na Cetinju 4. septembra? Šta mislite o najavljenom protestu?

DPS me često tužio i često gubio jer su njihove optužbe besmislene. Kada u javnoj polemici izgube, onda, onako s visine, to pokušaju da prebace nekom tužilaštvu šaljući poruku da sam skoro i dokazano kriv? DPS ima pravo da se ljuti jer su moje ocjene politički tvrde i precizne, ali, za razliku od njih, ja se nikada nisam krio ili plašio da govorim ono što mislim. Čine mi čast kada se u političkoj nemoći svaki put povuku i zaćute. Oni su navikli da na kraju biva po njihovoj zamisli, te da nedostatak političke pameti kompezuju političkom silom i prijetnjama s pozicije svemoći. Gotovo je s tim. Što prije shvate, prije će i ozdraviti.

Jasno je svakome da iza najavljivanja nemira i korištenja svake prilike za podizanje nacionalnih tenzija stoji (Milo) Đukanović jer je to jedina preostala politika, koliko god je budalasta i štetna. Naravno da se ne može pozivati na demokratsku širinu i realnost pa su šovinizam i ostrašćeni nacionalizam posljednje utočište i busija iz kojih se prijeti barutom ne bi li se zaboravilo na sve činjeno, otimano i rasprodato u bescijenje. To je paravan za besomučno pljačkanje države.

Nije velika mudrost, u susret ustoličenju mitropolita Joanikija, gurnuti ispred sebe pojedince i grupe sa zadatkom da naprave nemir. Ipak, svi znamo ko je iza i samo je to važno - izvršioci su uvijek manje bitni od nalogodavaca.

Bonus video: