SDP: Odustati od ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru u cilju očuvanja građanskog mira i spokoja

SDP predlaže da Skupština ovlasti gradonačelnika Aleksandra Kašćelana da obavi neophodne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji Cetinja

10439 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je Skupštini Prijestonice Cetinje da u cilju očuvanja građanskog mira, pozove organizatore da odustanu od najavljenog ustoličenje Mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija 4. septembra u Cetinjskom manastiru.

Odbornički klub SDP-a Cetinja predao je u skupštinsku proceduru predlog Zaključaka Skupštine Prijestonice o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira.

"U cilju očuvanja građanskog mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u našem gradu borave, pozivamo organizatore aktivnosti predviđenih za 4.septembar 2021. godine u Cetinjskom manastiru da od njih odustanu ili da ih obave u nekom drugom gradu", navodi se u predlogu zaključaka.

SDP predlaže da Skupština ovlasti gradonačelnika Aleksandra Kašćelana da obavi neophodne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji Cetinja.

"Ili u bilo kojem objektu u vlasništvu Prijestonice, koje imaju za posljedicu ometanje svakodnevnog života građana Cetinja ili sprječavanje njihovih Ustavom Crne Gore garantovanih prava na slobodu kretanja ili okupljanja", ističe se u predlogu zaključaka SDP-a.

U toj stranci smatraju da bi Skupština Prijestonice trebalo da pozove Vladu Crne Gore da svojim aktivnostima ne doprinose povećanju tenzija i narušavanju mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u našem gradu borave.

"Već da u skladu sa svojim Ustavom definisanim nadležnostima, omogući ravnopravnost svim građanima Cetinja i Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu, političku ili neku drugu osobenost", kaže se u predlogu zaključaka.

Predlaže se i da Skupština Prijestonice pozove Vladu da doprinese očuvanju građanskog mira i smanjenju tenzija pozivom organizatorima najavljenog događaja da od istog odustanu i obave ga na nekom drugom mjestu.

Iz SDP-a su objasnili da su razlozi za donošenje Zaključaka vezani su za aktuelnu bezbjednosnu situaciju koja može biti narušena u susret 4. septembru kada je najavljeno ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Navodi se da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od dijela javnih aktera koji su vrijeđajući Cetinje i Cetinjane i sve koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja decenijama vrijedja i negira Crnogorce, i da je to uticalo na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija.

Iz SDP-a ističu da Cetinje kao mjesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih ne moze ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore.

"Apelujemo na organizatore da odustanu od ceremonije koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vjekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasljeđe kao posljedica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima", kazali su iz SDP-a.

Iz te te stranke su rekli da se ustoličenje može organizovati na drugom mjestu i tako doprinijeti građanskom skladu i izbjeći nepotrebne tenzije.

"Cijeneći da su građanski mir i spokoj svih građanki i građana Cetinja naše najveće vrijednosti smatramo neophodnim da donošenjem ovih Zaključaka iskažemo jasnu namjeru Skupštine Prijestonice da očuva ove vrijednosti i u potpunosti zaštiti sva Ustavom zagarantovana prava građanki i građana Cetinja, kao i svih koji borave na Cetinju", navode iz SDP-a.

Oni su objasnili da hitnost donošenja i stupanja na snagu zaključaka uslovljena je vremenskim rokovima u kojima je važno sprovesti definisane aktivnosti.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je 10. avgusta da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biti organizovano na Cetinju 4. septembra.

Bonus video: