Vučurović: Kako su pripadnici VCG obučili sebe i avganistanske snage pokazali su Talibani

”Sada, poslije "uspješno" obavljenog zadatka u Avganistanu, Veselin Veljović, Zoran Lazović, Predrag Bošković, Duško Marković i slični, pod dirigentskom palicom Mila Đukanovića, pokušavaju da mobilišu svoje poslušnike iz bezbjedonosnih snaga i izazovu nemire po Crnoj Gori, najavljujući krvave obračune i sprečavanje svečanog čina ustoličenja Mitropolita Joanikija“, kazao je Vučurović

9422 pregleda 175 reakcija 45 komentar(a)
Vučurović, Foto: Luka Zeković
Vučurović, Foto: Luka Zeković

Epilog dešavanja u Avganistanu pokazao je sav besmisao i bezidejnost strateškog razvoja crnogorske Vojske u posljednjih 15 godina, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović.

On je, povodom odlaska predsjednika Avganistana Ašrafa Ganija iz države, nakon što su Talibani preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palatom u Kabulu, kazao da je Crna Gora za deset godina utrošila više od 20 miliona eura u mirovnim misijama.

Vučurović smatra da su hvalospjevi o tome da je Crna Gora imala ogromnu korist kroz afirmaciju svojih snaga i obuku 557 vojnika, ovih dana doživjeli veliki fijasko.

“Kako su pripadnici Vojske Crne Gore obučili sebe i avganistanske snage bezbjednosti pokazali su Talibani koji su osvojili čitav Avganistan za rekordno kratko vrijeme”, kazao je Vučurović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je dodao da je Crna Gora, za deset godina učešća u misiji trošila godišnje po dva miliona eura iz budžeta, odnosno ukupno više od 20 miliona.

Treba se zamisliti, istakao je Vučurović, koliko se za taj, kako je kazao, uzaludno utrošeni novac moglo izgraditi bolnica i škola u Crnoj Gori.

On je ocijenio da bivši režim to nije interesovalo, jer su se oni, kako je rekao, "radi očuvanja vlasti, svojih pozicija i nelegalno stečenog bogatstva", dodvoravali određenim međunarodnim centrima moći.

”Sada, poslije "uspješno" obavljenog zadatka u Avganistanu, Veselin Veljović, Zoran Lazović, Predrag Bošković, Duško Marković i slični, pod dirigentskom palicom Mila Đukanovića, pokušavaju da mobilišu svoje poslušnike iz bezbjedonosnih snaga i izazovu nemire po Crnoj Gori, najavljujući krvave obračune i sprečavanje svečanog čina ustoličenja Mitropolita Joanikija“, kazao je Vučurović.

On je rekao i da je na novoj vlasti da, umjesto svakodnevnih napada na lidere DF, preduzme sve potrebne mjere i preventivno djeluje i spriječi predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u namjeri da, kako je Vučurović ocijenio, destabilizuje Crnu Goru.

Takođe, kako je istakao Vučurović, skupštinska većina hitno mora da postigne dogovor oko Tužilačkog savjeta.

“Jer Milivoje Katnić, kao dio hobotnice bivšeg režima, sigurno neće preduzeti mjere iz svoje nadležnosti. Od njega je jedino za očekivati, da se pojavi na Cetinju, u prvom redu "komita", i da sa njima jurne na Cetinjski manastir”, kazao je Vučurović.

On je ocijenio da su građani Crne Gore, koji su glasali za promjene, ogorčeni zbog toga što aktuelna Vlada ne pokazuje želju i hrabrost da izvrši hitnu i temeljnu demontažu bivšeg režima.

“Da je vlada odmah po formiranju počela obračun sa kriminalnom hobotnicom Mila Đukanovića i da su procesuirani svi koji su pljačkali i uništavali Crnu Goru proteklih decenija, ne bi padalo na pamet nekom Veselinu Veljoviću da "komituje" i da priprema državni udar”, rekao je Vučurović.

On je kazao da je “na sceni” kohabitacija sa kriminalcem, kao i da premijer Zdravko Krivokapić posjećuje “DPS gradonačelnike, koji su prepoznati kao organizatori "komitskih", antisrpskih skupova”.

“Nijedna diktatura se nije rušila kohabitacijama i saradnjom sa vođama diktature, nego se mora odlučno i hrabro raskinuti sa tim sistemom i zakonski obračunati sa onima koji su bili na njenom čelu, i njihovim pomagačima u tužilaštvu, sudstvu, policiji”, poručio je Vučurović.

To će, kako je zaključio, svakako morati da se uradi jednog dana.

Bonus video: