Banović: Imenovanje Brđanina primjer nezakonitosti i neozbiljnosti

Zamjenik predsjednika SDP-a istakao je da u zakonu jasno piše da se direktor imenuje nakon što Skupština uputi Vladi mišljenje o kandidatu

5991 pregleda 16 komentar(a)
Banović, Foto: Savo Prelević
Banović, Foto: Savo Prelević

Imenovanje Zorana Brđanina za direktora policije na Vladi Crne Gore, još jedan je primjer nezakonitosti i neozbiljnosti u bavljenju državnim poslovima, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Zamjenik predsjednika SDP-a, Borislav Banović, istakao je da u zakonu jasno piše da se direktor imenuje nakon što Skupština uputi Vladi mišljenje o kandidatu.

"To mišljenje je formiralo radno tijelo i uputilo Skupštini na potvrđivanje. Vlada je ponovo, kao i u slučaju direktora ANB, odlučila ne čekajući Skupštinu", kazao je Banović.

On je upitao čemu žurba, kada je evidentno da direktor ima podršku Skupštine i zašto je 20 dana važniji od zakonskih pravila, javnosti i Skupštine, navodeći da to treba da objasne predsjednik i potpredsjednik Vlade i ministar unitrašnjih poslova.

Prema njegovim riječima, objašnjenje će sigurno biti smisleno kao i dosadašnja.

„Jedno izgleda sigurno, da je u pitanju kakvi kanončić SPC ili kako je Vaseljenska patrijaršija zvanično vodi Crkve Srbije, sva bi se državna mašinerija upregla da se to riješi“, rekao je Banović.

Banović je dodao da tako postoji kohabitacija parlamentarne većine u Skupštini i crkvene većine u Vladi, kako je ocijenio, neprincipijelne jer, ona drugačija i ne može biti.

„To što su zakone donijeli narodni predstavnici u Skupštini, to za ovu Vladu i nije mnogo bitno jer ona je birana od strane srpskih božjih predstavnika. I samo njima odgovaraju“, naveo je Banović.

Kako je kazao, nijedan zakon nije mogao predvidjeti ovakav način vladavine, ni kazne i odgovornost pred sudovima za premijera i ministre zbog kršenje istih.

On je ocijenio da obim diskriminacije koji sprovodi vlast u svakoj oblasti zaslužuje odgovor, dodajući da SDP ne misli da taj odgovor treba da bude van zakonskih okvira.

„Ali ako se ovakva nepravda nastavi u zdravstvu, obrazovanju, bezbijednosti, vrlo brzo će se doći u situaciju da gradjani kažu, ako zakoni ne važe za njih ne važe ni za nas. Ako država neće da štiti prava jednako svima, štitićemo ih sami“, rekao je Banović.

Banović smatra da ako se krene tim putem, crnogorsko društvo će vrlo brzo biti potpuno razbijeno.

„Jasno je da to i jeste cilj velikodržavnih projekata i nacionalista oko nas. Nije do kraja jasno ko je sve sudionik plana u Crnoj Gori, ali brzo će biti. 5. nije daleko“, naveo je Banović.

On je kazao da alternative jednakosti pred zakonom, pravednosti i toleranciji za drugog i njegove potrebe nema.

„Sve drugo je sunovrat. Zato je poslednja ura da to vide i u ovoj neznavenoj ekspertskoj Vladi“, poručio je Banović.

Bonus video: