tvrdi da mu prijete

Stanivuković: Crnogorac isto kao i Vojvođanin

Iako, kako kaže, ima stav koji ne želi mijenjati, gradonačelnik Banjaluke tvrdi da cijeni i prihvata one koji različito misle od njega

20638 pregleda 350 reakcija 186 komentar(a)
Stanivuković, Foto: Screenshot/Youtube
Stanivuković, Foto: Screenshot/Youtube

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je ponovio danas za N1 da Crnogorci nisu posebna nacija, već da su dio identiteta srpskog naroda. Ali, dodao je da poštuje one koji imaju drugačije mišljenje.

Crnogorska opozicija i dio vladajućih stranaka osudili su u ponedjeljak izjavu Stanivukovića koji je tokom boravka u našoj državi negirao crnogorsku naciju. On je na jednom okupljanju rekao kako smatra da su „Crnogorci izmišljena nacija“. Međutim, danas je u reakciji za N1 kazao kako je to na neki način izvučeno iz konteksta, ali…

“Želim kazati da je neko isjekao šest sekundi i na osnovu toga napravio mišljenje. Imao dio kada kažem da svako ima pravo osjećati se kako želi i niko ne treba ubjeđivati da nešto jeste ili nije. Isto tako imam i ja pravo da imam svoj stav. Moje mišljenje je da Crnogorac ne može biti odvojen od identiteta srpskog naroda. Za mene kad neko kaže da je Crnogorac, isto kao da kaže da je Vojvođanin. Dakle Vojvođanin Srbin ili Srbin Crnogorac, ja u to duboku vjerujem. Ako čitate Njegoša, on kaže da ‘srpski piše’ i da mu je ‘narodnost srbinska’, a “duša slavenska”. Ja Crnu Goru smatram svojoj zemljom. Smatram da su 32 slova (crnogorskog pisma) izmišljena. Koja 32 slova? Oprostite, ali ćirilica ima 30 slova. Imam pravo da iznesem svoj stav”, kazao je Draško Stanivuković.

Slično je i sa događajima iz prošlosti.

“Ja neke događaje gledam na svoj način. Evo na primjer Jasenovac. Ja smatram da se tamo dogodio genocid, ali ako neko drugačije misli: ‘Alal ti vjera. Imam pravo da se borim za ono što smatram da pripada mojem narodu. To su vrijednosti koje su duboku utkane u moju dušu”, poručio je prvi čovjek Banjaluke.

Stanivuković tvrdi da je, osim što je na udaru kritika, dobio i prijetnje.

“Dobio sam prijetnje po život. Govorili su mi da sam ‘četnik’, ‘nacionalista’, da će me zaklati, da ne dolazim u Crnu Goru… Ja ovu izjavu nisam dao politički nego duhovno. U Crnoj Gori nemam glasača, nego jednostavno tako mislim. Protiv sebe ne mogu. Vidjeli ste da pojedini mediji u Federaciji traže da kažem Kosovo, a ja kažem Kosovo i Metohija. Ili RS, a ja kažem Republika Srpska. Za te stvari se mre. Za te stvari su moj preci dali život, moj stric”, rekao je Stanivuković.

Međutim, iako, kako kaže, ima stav koji ne želi mijenjati, gradonačelnik Banjaluke tvrdi da cijeni i prihvata one koji različito misle od njega.

“I danas izražavam veliku ljubav prema Hrvatu, Bošnjaku, Crnogorcu… prema čovjeku koji drugačije misli. Razumijem pojedine izjave (protiv njega), moraju braniti dio biračkog tijela. Uvijek sam otvarao vrata, dok su drugi zatvarali prema meni”.

Prokomentarisao je i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament.

“Nisam ranije komentarisao Rezoluciju o Srebrenici. Treća država priča o drugim dešavanjima, a onda osuđuju ako neko iz Republike Srpske brani svetinje u Crnoj Gori. Nažalost, u politici je sve moguće. Kao mlad čovjek imam svoje uvjerenje, svoj put”, poručio je još jednom za N1.

Na kraju je istakao da Crnu Goru voli, da u našoj državi ljetuje više od 20 godina i da je na neki način smatra svojom, jer se u njoj osjeća kao domaćin.

“Ja sam, od 28 godina života, 25 puta bio na crnogorskom moru. Moji su mi govorili da je to naše more, ja to znam – i bilo je do 2006. kada su lažnim referendumom kazali da nije”, zaključio je Stanivuković.

Preporučujemo za Vas